Sonda Fobos-Grunt se po probrání opět odmlčela, Evropané už ji přemlouvat nebudou

Velkolepý ruský projekt – vyslání sondy Fobos-Grunt k Marsu musí čelit další nepříjemnosti. Vzhledem k tomu, že sonda i přes pár dílčích úspěchů opět přestala komunikovat, se Evropská vesmírná agentura (ESA) rozhodla, že definitivně zastaví další pokusy o navázání kontaktu se sondou.

Server BBC informoval, že před dvěma týdny se, díky patnáctimetrovým anténám v australském Perthu, agentuře podařilo se sondou navázat spojení. Signál pak pomocí metrového satelitu navázali i Rusové z pozemního střediska v kazašském Bajkonuru. Od té doby ale sonda opět mlčí a vypadá to, že ESE už došla trpělivost.

„Zůstaneme už pouze k dispozici našim ruským kolegům pro případ, že by ještě nastal nějaký neočekávaný zvrat v událostech“ řekl Manfred Warhaut z Evropského vesmírného operačního centra (ESOC) v německém Darmstadtu. A Wolfgang Hell k tomu dodává, že už agentura vyčerpala všechny technické možnosti, jak pomoci.

Fobos-Grunt se v současnosti nachází na oběžné dráze Země zhruba ve dvousetkilometrové výšce. Problém je, že na dráze nemůže díky gravitaci zůstat věčně. Pokud sonda nezačne komunikovat, čeká jí pád k Zemi. Experti se již v minulosti snažili stabilizovat polohu sondy tím, že ze Zemně vysílali příkazy k zažehnutí motorů. Ty by sondu povynesly kousek výš, vymanilo by jí to z gravitační pasti a inženýři by tak měli více času na to, sondě domluvit.

Osud sondy je už ale patrně zpečetěn. I kdyby se umoudřila a začala komunikovat, je nyní cesta na Mars vyloučená kvůli nepříznivému postavení planet, uzavírá BBC.