Souboj s ledovým živlem

Probořit se pod led je dílem okamžiku. Záchrana vyžaduje profesionály.

Hasiči ze stanice Stará Boleslav před rokem zachraňovali bruslaře, kteří se propadli v ledu na jezeru Lhota. Sami se ocitli v ohrožení, protože i s nimi se propadla ledová plocha. Z vody je pak museli vytahovat jejich kolegové, stejně jako podchlazeného muže. Právě kvůli podobným situacím profesionální hasiči ze Středočeského kraje cvičili záchranu lidi z ledového sevření. Neobvyklý trénink se uskutečnil v úterý na zamrzlém koupališti v Bakově nad Jizerou. Zúčastnilo se ho čtyřicítka hasičů z územního odboru Mladá Boleslav. Týdeník Sedmička byl u toho. Přitom podle hasičů obliba sportů na zamrzlých vodách stále stoupá. „Jde třeba o ice-kiting, kdy bruslař využívá tahu vzdušného křídla,“ vysvětlil hasič Hynek Černý ze stanice Hořovice na Berounsku. Právě on extrémní výcvik vedl. V Mladé Boleslavi zatím letos hasiči u probořených nezasahovali.
Extrémní výcvik byl náročný. „Jde mi o naše bezpečí, abychom snížili míru rizika, když budeme nasazovat životy,“ zdůraznil Černý. A pak skočil do předem vysekané díry. „Pomoc já se topím,“ křičel. Hasič na laně jištěný svými kolegy pak pomocí dvou ostrých bodců neboli ice-picks, které vymysleli švédští dálkoví bruslaři, se k tonoucímu přisunul bezpečně po ledě na žebříku. „Komunikuj,“ připomněl Černý zachránci. „Už sem u vás,“ zařval boleslavský hasič Jan Jedlička.
Mezitím Černý simuloval bezvědomí a hasič musel do vody za ním. Měl na sobě takzvaný Ursait, suchý potápěčský oblek a zima mu nebyla. Do vody, navíc o teplotě jeden stupeň Celsia, však pro tonoucího skákal vůbec poprvé. „O taktice rozhoduje vždy síla ledu,“ vysvětloval pak Černý na břehu kolegům. Ti si pak několik způsobů záchrany vyzkoušeli. „Pohyb ve vodě není tak hrozný, jak vypadá,“ dodal Jedlička.
Mezi figuranty v neoprenech, kteří se dobrovolně v ledové vodě koupali, byli členové organizace Help in danger a hasičtí potápěči. A ne ledajací. Jedním z nich byl mělnický Radek Andrle, který v roce 2002 při povodních utěsnil v zatopené Spolaně prasklé zásobníky s chlorem pod vodu a dostal za to později vyznamenání od prezidenta republiky, druhým ředitel boleslavských hasičů Petr Chalupník. Potlesk patřil hasiči z Mnichova Hradiště Michalu Amlerovi, který zkoušel zachránit probořeného bez neoprenu v běžném hasičském obleku. „Ve vodě to šlo, zima začala být až venku,“ řekl Amler.