Soutěž Dům roku 2011 zná své vítěze

V letošním, v pořadí již 16. ročníku soutěže o titul Dům roku, kterou každoročně vyhlašuje vydavatelství Business Media CZ, soutěžilo 27 rodinných domů postavených podle originálního projektu architekta (kategorie Individuální domy) a 18 staveb zařazených do kategorie Typové domy a developerské projekty. Hodnocení probíhalo ve dvou liniích: čtenářské hlasování a hlasování odborné poroty.

V letošním, v pořadí již 16. ročníku soutěže o titul Dům roku, kterou každoročně vyhlašuje vydavatelství Business Media CZ, soutěžilo 27 rodinných domů postavených podle originálního projektu architekta (kategorie Individuální domy) a 18 staveb zařazených do kategorie Typové domy a developerské projekty. Hodnocení probíhalo ve dvou liniích: čtenářské hlasování a hlasování odborné poroty.

Letošní ročník soutěže potvrdil trend z minulých let – jak čtenáři, tak architekti, respektive jejich klienti, se stále více vracejí k přírodním materiálům, dřevo, režné zdivo a kámen si udržují trvalou oblibu. Zdá se, že obecný vkus se posouvá od členité architektury devadesátých let, charakterizované často přebujelými tvary, samoúčelnými prvky a ostrými barvami, k účelnosti a jednoduchosti, k racionálně řešeným domům přiměřené velikosti. Stavebníci stále více sledují také energetickou úspornost stavby, rostoucí popularitě se těší dřevostavby.

Architektonická úroveň soutěžících domů, zejména v kategorii Individuální domy, byla poměrně vyrovnaná. Zatímco čtenáři obvykle hlasují především „srdcem“, odborná porota sleduje nejen vnější vzhled, ale i dispoziční uspořádání, konstrukční řešení, použití moderních technologií, originalitu návrhu a soulad stavby s okolním prostředím. O postupném sbližování úhlu pohledu přesvědčila skutečnost, že názory laických čtenářů a odborné poroty se v některých případech přiblížily. Dům architekta Miloše Černého bodoval jak v hodnocení čtenářů, tak u odborné poroty. Totéž platí pro nízkoenergetickou montovanou dřevostavbu společnosti Atrium.

#####Domem roku je typový dům Bonus Plus

Absolutně nejvyšší počet čtenářských hlasů, tedy vítězství v kategorii Typové domy a titul Dům roku 2011 získal energeticky úsporný zděný typový dům <b><i>Bonus Plus</i></b>. Byl realizován podle projektu společnosti <i><b>G SERVIS CZ</i></b> v rámci programu Porotherm dům Wienerberger, dodavatel Montis Plus, spol. s r. o. Účelná stavba s obytným podkrovím je dobrým příkladem vyváženého poměru kvality a ceny. Projekt je velmi variabilní co do dispozice i vnějšího vzhledu, v praxi podle něj bylo realizováno již mnoho domů. Řadu z nich jsme již publikovali v uplynulých letech a o jeho oblibě svědčí také to, že získal již několik čtenářských ocenění.

* V kategorii Typové domy obsadil druhé místo za Domem roku 2011 typový dům <i><b>Fortuna</i></b> společnosti <i><b>Hoffmann spol. s r. o. Chrudim</i></b>. Stavba postavená na půdorysu ve tvaru L nabízí komfortní bydlení pro vícečlennou rodinu. Konstrukce ze systému VELOX zajišťuje vysokou pevnost, dlouhou životnost a nízkoenergetické vlastnosti.

* Třetí místo v kategorii Typové domy získala nízkoenergetická montovaná dřevostavba ze sendvičových panelů na bázi dřeva, dodavatel společnost <i><b>Atrium, s. r. o</i></b>. Jednoduchý dům nabízí veškerý moderní komfort a zároveň se dobře začlenil do venkovského prostředí.

#####Individuální domy

* Druhým čtenářsky nejúspěšnějším individuálním domem se stala energeticky pasivní dřevostavba, postavená podle návrhu architekta <i><b>Miloše Černého</i></b>. Jednoduchá stavba ve tvaru L s nízkou sedlovou střechou je obložena dřevem a kamenem, což jí dodává přírodní a nadčasový vzhled.

* Třetí místo v kategorii Individuální domy obdržel zděný dům postavený v rámci programu Porotherm dům Wienerberger. Stavba osazená do svahu se vyrovnává s velkým výškovým rozdílem, jednoduchá moderní architektura se sedlovou střechou a velkými okny nenásilně zapadá do venkovského prostředí. Navrhl architekt <i><b>Tomáš Možný</i></b>.

#####Hlasování poroty mnohdy kopírovalo názory veřejnosti

První místo v kategorii Individuální domy získala stavba, jejímž autorem je <i><b>ing. arch. Ondřej Kamenický</i></b>. Na zděném přízemí je osazena lehká dřevěná střešní nástavba, lomená dispozice vychází ze situace na parcele a snahy zachovat vzrostlé stromy. Cena byla udělena za citlivý architektonický návrh, který koresponduje s rázem okolních staveb a ctí přírodní prostředí staré zahrady a sousedního lesa. Na druhém místě se umístila energeticky pasivní dřevostavba architekta <i><b>Miloše Černého</i></b>. Porota ocenila promyšlené dispoziční řešení a soulad úsporného konceptu s estetickým výrazem stavby. Třetí místo získal dům, který navrhl <i><b>Aleš Gadlina</i></b>. Atypická kompozice se třemi výškovými úrovněmi střech vychází z požadavku majitelů na jednoduché geometrické tvary a vysoké stropy, zkosená prosklená stěna využívá pasivní solární efekt. Originální výtvarné řešení vychází z promyšleného půdorysu a moderního technického konceptu.

* V kategorii Typové domy porota nejvýše ocenila typový montovaný dřevěný dům Pop od společnosti <i><b>Ecomodula</i></b> s jednoduchou a přehlednou čtvercovou dispozicí. Energeticky úsporné, ekologické a variabilní řešení nepostrádá estetické kvality a poskytuje komfortní bydlení za přijatelnou cenu.

* Druhé místo náleží energeticky úsporné dřevostavbě, která svým jednoduchým vzhledem dobře zapadá do venkovského prostředí a zároveň nabízí veškerý moderní komfort, dodavatel <i><b>Atrium, s. r. o</i></b>.

* Třetí místo získal typový dům <i><b>Alexander</i></b> od společnosti <i><b>Bahal ČR</i></b>. Porotu zaujal úsporný moderní výraz a netradiční konstrukční řešení založené na konceptu energeticky pasivního domu. Dům má nosný ocelový skelet a sendvičový obvodový plášť.