Spamový šampionát: Překvapení v podobě Moldavska. Česko odolává

hacker

hacker Zdroj: whitehathacker.info

Výsledky Spamového šampionátu – Spampionship za první čtvrtletí 2015, které obsahují přehled zemí s největším podílem na rozesílání nevyžádané pošty, přinesly návrat předchozího lídra do čela žebříčku. Ale také jedno obrovské překvapení. Je jím první místo Moldavska v pořadí zohledňujícím celkový počet obyvatel.

Na první místo Spampionship se podle společnosti společnost Sophos, která zprávu zveřejnila, s desetiprocentním podílem vrátily Spojené státy, které v posledním čtvrtletí loňského roku přenechaly zlatou medaili Číně.

Stříbrná medaile patří za sedmiprocentní podíl Vietnamu a třetí místo Ukrajině (6,8 procenta). Těsně pod stupni vítězů skončilo s podílem 5,7 procenta již tradičně Rusko následované Jižní Koreou (5,6 procenta) a Čínou, u které podíl poklesl z 16,6 na 5,5 procent.

Česko si nestojí špatně, ale zhoršuje se

Podíl České republiky mírně vzrostl o dvě desetiny procentního bodu na 0,5 procenta a s ohledem na výsledky ČR v předchozích dvou čtvrtletích (40. a 45. místo) potvrzuje 37. příčka trend postupného zhoršování.

Česká republika na tom ale ze středoevropských států není zase až tak špatně. Například Polsku, které si za poslední tři měsíce pohoršilo také o dvě desetiny procentního bodu, patří za podíl 1,3 procent 22. místo.

Moldavská premiéra

Jednoznačně největším překvapením Spamového šampionátu je ale první místo Moldavska v žebříčku zohledňujícím celkový počet obyvatel. Pravděpodobnost, že počítačoví zločinci rozešlou spam z Moldavska je konkrétně 10,6krát větší, než je tomu v případě USA.

Nesporně varující je přitom fakt, že poměr Moldavska je ve srovnání s aktuálně druhým Bulharskem více než dvojnásobný. A zatímco právě Bulharsko se v posledních obdobích objevuje na medailových místech žebříčku pravidelně, pro Moldavsko jde v případě 12 nejhorších zemí o premiéru.

Nicméně moldavský spam nestojí na zneužití domácích počítačů, ale na nákaze několika málo hostingových služeb. Bude velmi zajímavé sledovat, jak si s tímto problémem poskytovatelé služeb poradí a zda nejde o počátek nového trendu.

Při zohlednění počtu obyvatel si Česká republika oproti čtvrtému čtvrtletí loňského roku (poměr 0,8krát a 38. místo) pohoršila a v upraveném žebříčku ji aktuálně patří za poměr 1,5krát již 26. místo. Česká republika se však dlouhodobě podílí na celkovém množství nevyžádané pošty jen minimálně.

Pokud se daná země výrazně podílí na rozesílání spamu, dostává se do hledáčku počítačových podvodníků i z pohledu využití pro další nelegální účely. Jde o špatnou zprávu i pro všechny ostatní státy, protože právě od „nejúspěšnějších“ zemí přijímají nejvíce spamů.