Spekulanti sází na prolomení kódu Applu

iphone

iphone Zdroj: reuters

Akcie japonské Sun Corporation, jejíž izraelská dcera spolupracuje s FBI proti Applu, letí strmě vzhůru. Letošek pro ni přitom měl být propadák. Takřka o 25 procent vylétly od čtvrtka na tokijské burze akcie japonského softwarového vývojáře Sun Corporation poté, co si její dceřinou firmu najala americká FBI, aby prolomila bezpečnostní kód společnosti Apple.

Experti izraelské firmy Cellebrite mají zámořským vyšetřovatelům otevřít cestu k informacím z iPhonu, který patřil strůjci loňského masakru v San Bernardinu. Skokový nárůst hodnoty firmy během tří dnů a desetinásobnou aktivitu investorů na akciích Sun oproti normálu vyvolala informace o smlouvě Cellebrite s federální agenturou, kterou izraelský deník Jedi’ot Achronot přinesl v závěru minulého týdne.

Spekulanti vsadili především na renomé a příslib budoucího byznysu, které by případným úspěchem firma získala prakticky přes noc. „Je to něco, co by takovou firmu okamžitě proslavilo,“ řekl pro agenturu Reuters Dan Guido, šéf firmy Trail of Bits. Ta je jedním z mnoha hráčů, kteří pracují na prolomení kódu na vlastní pěst.

graf ceny akcií japonské Sun Corporation do 29.3.2016graf ceny akcií japonské Sun Corporation do 29.3.2016graf ceny akcií japonské Sun Corporation do 29.3.2016 | bloomberg

Pro Sun by případný úspěch izraelské dcery znamenal zadostiučinění za loňský říjen, kdy softwarový developer oznámil akcionářům prudký propad hospodaření očekávaný manažery pro letošní rok. Akcie firmy tehdy propadly na polovinu hodnoty.

Izraelští experti z firmy Cellebrite nejsou v byznysu žádným nováčkem. Jsou tvůrci forenzního systému používaného bezpečnostními složkami včetně vojska a rozvědky pro získání dat ukrytých v mobilních zařízeních stejně jako mobilních technologií určených pro maloobchodníky. Podle vyjádření firmy už umí Cellebrite získat data z operačního systému iOS 8, telefon atentátníka ze San Bernardina byl ale vybaven softwarem o generaci mladším. O odblokování střelcova iPhonu dosud americké ministerstvo spravedlnosti svádělo právní bitvu s Applem, když se úředníci snažili neúspěšně přimět firmu, aby telefon odblokovala sama.

Apple vs. FBI
Soud ve Spojených státech nařídil společnosti Apple, aby pomohla Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) odblokovat data v telefonu jednoho z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu. Obecně ale jde o vleklý spor mezi technologickými společnostmi a orgány činnými v trestním řízení ohledně toho, kam až mohou sahat hranice šifrování. Apple požadavek soudu odmítl, podle ředitele firmy Tima Cooka by to ohrozilo bezpečnost zákazníků.

Úřady se snaží dostat se do přístroje iPhone 5C, který vlastnil Syed Farook. Ten je jedním z dvojice radikálů, kteří v San Bernardinu postříleli 14 lidí. Soudkyně losangeleského soudu Sheri Pymová uvedla, že Apple musí poskytnout přiměřenou technickou podporu vyšetřovatelům, kteří se snaží získat z telefonu data.

Apple, který přístroje iPhone vyrábí, by měl na příkaz soudu mimo jiné v telefonu zablokovat funkci automatického mazání. Ta se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového kódu. Firma by tak měla vyšetřovatelům pomoci s vkládáním možných vstupních kódů elektronicky. Má se za to, že Farook používal čtyřciferný kód, což znamená, že existuje 10 tisíc možných kombinací.