Splachujeme vodu, která se dá pít.

V Mladé Bolesalvi je výborná voda.

Mladá Boleslav | V Mladé Boleslavi po otočení kohoutku teče do sklenic výborná voda. „Máme velmi dobrou vodu. Je z podzemních křídových zdrojů. Vrty na Klokočce, odkud je přiváděná, jsou sedmdesát až dvě stě metrů hluboké,“ říká vedoucí mladoboleslavského oddělení obecné a komunální hygieny krajské hygienické stanice Vojtěch Kolín.
Voda ve městě a okolí je středně tvrdá. Obsahuje tedy více sloučenin vápníku a hořčíku. Zda je lepší si do sklenice natočit z kohoutku, či nalít z lahve, nelze podle Kolína obecně říct. „Jde to těžko hodnotit, v zásadě ale v Boleslavi splachujeme vodou, kterou si jinde lidé draze platí v lahvích,“ ujišťuje hygienik.
Výhodou točené vody je, že je vždy čerstvá. Jsou ale i některé zápory.
„Od pití kohoutkové vody odrazuje obyvatele subjektivní pocit, že z vody cítí chlor, a pak každý trochu podlehne reklamě,“ uvažuje výrobní náměstek Vodovodů a kanalizací Mladá Boleslav (VAK) Vladimír Stehlík. „Něco jiného je, když lidé raději pijí ochucenou vodu,“ dodává Stehlík.
Tehdy se však dá do vody přidat šťáva či citron. Když nic jiného, určitě to vyjde levněji. Zatímco litr balené vody stojí od pěti do deseti korun, kohoutkový vyjde v Boleslavi na asi tři haléře.
Boleslavská voda by přitom bez problémů mohla být na pultech jako balená. O takovém prodeji uvažovali i ve VAKu, nakonec po zhodnocení rizik s odbytem od záměru ustoupili.
Voda na Boleslavsku byla prý dobrá vždy, problém byl v minulosti se zásobováním.
Statistiku ani odhad, kolik lidí na Boleslavsku dnes upřednostňuje vodu z kohoutku, ve VAKu nemají.