Šplháme jako ještěrka a bez přísavek, hlásí inženýři ze Stanfordu

demonstrace fungujících "gekoních přísavek"

demonstrace fungujících "gekoních přísavek" Zdroj: Stanford University

Tým výzkumníků ze Stanfordovy univerzity vyvinul nový typ speciálních “přísavek“, které člověku umožní šplhat po kolmých hladkých površích. Přísavka je však nepřesné pojmenování, při své práci totiž nevyužívají podtlak, ale molekulovou fyziku. Ke svému vynálezu se inspirovali u gekonů a mechanismu, který tyto ještěrky využívají pro pohyb po zdech či stropech.

Gekoni jsou schopni zdolávat zdi a stropy s lehkostí díky tomu, že jejich tlapky jsou pokryty miliony nanoskopických “vlásků“, takzvaných sét. Tato séta jej pak drží na takřka jakémkoliv povrchu díky slabé přitažlivé síle (Van Der Waalsovy síly) mezi jednotlivými molekulami konečků sét a povrchu.

Vědci se posledních několik let snažili replikovat tento efekt tak, aby byl použitelný nejen pro ještěrky, ale i pro lidi. Gekoni totiž, jak se při výzkumech ukázalo, využívají jen malé procento svých sét, což při převodu k užití pro tvory větší váhy a velikosti představovalo problém.

Až nyní se na Stanfordu podařilo tento zádrhel překonat. Vynález se skládá ze dvou zhruba jako lidská dlaň velkých podložek, jejichž povrch je pokryt několika dalšími samostatnými ploškami s nanoskopickými sétami. Plošky jsou pevně přichyceny drobnými pružinami k samotné podložce, čímž zajišťují maximální možné využití všech sét. K podložkám jsou pak připojeny stupačky pro pohodlné lezení.

gekončí tlapka versus nově vyvinutá podložkagekončí tlapka versus nově vyvinutá podložka | Stanford Universitygekončí tlapka versus nově vyvinutá podložka

A výsledek? Jak je vidět na přiloženém videu, vše funguje, jak má. Zatím jen na čistých a hladkých površích, inženýři nicméně pracují na zdokonalení, aby “gekoní přísavky“ šlo použít třeba při práci na výškových budovách nebo ve vesmíru pro zachytávání satelitů. O výsledcích svého výzkumu informovali v časopise Journal of the Royal Society Interface.