Spolkněte digitální pilulku. Lékař potom pozná, zda lék skutečně užíváte

Spolkněte digitální pilulku. Lékař potom pozná, zda lék skutečně užíváte. Ilustrační foto.

Spolkněte digitální pilulku. Lékař potom pozná, zda lék skutečně užíváte. Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Americký úřad Food and Drug Administration (FDA) schválil první „digitální pilulku“. Bude se používat k léčbě schizofrenie. Její součástí je miniaturní senzor, který sleduje, zda člověk lék polknul.

Tzv. Abilify MyCite představuje důmyslný nástroj pro podávání antipsychotického aripiprazolu. Doktoři díky němu budou mí přehled o tom, zda jejich pacienti nepodvádějí a předepsaná farmaka opravdu užívají.

Dotyčný senzor se nazývá Ingestible Event Marker (IEM). Je vyrobený z mědi, hořčíku a křemíku a velký zhruba jako zrnko písku. Jakmile se lék ocitne v žaludku, kyselina chlorovodíková aktivuje snímač, a ten vyšle elektrický signál do náplasti umístěné na hrudi pacienta. Náplast zaznamená datum a čas, kdy byla tableta požita, a tyto informace do aplikace pro smartphony.

Ke shromážděným datům mohou mít přístup nejen lékaři, ale třeba i nejbližší rodinní příslušníci. Jinými slovy, starý trik se schováváním prášku pod jazykem prostě už nebude fungovat.

Někteří odborníci tento koncept nicméně kritizují. Například psychiatr Paul Appelbaum z Columbia University v dané souvislosti poukázal na to, že mnozí schizofrenici jsou značně paranoidní; a to i ohledně svého lékaře a jeho záměrů. Což preparát typu Abilify MyCite může jen zhoršit.

Paulův kolega Jeffrey Lieberman zase neváhal přirovnat Abilify MyCite k „biomedicínskému Velkému bratrovi“. Svým způsobem má samozřejmě pravdu, ovšem v potaz je třeba vzít i to, že nedodržování doporučené medikace prý v USA stojí více než 105 miliard dolarů ročně.