Sprejeři dostali v Boleslavi zelenou

U domu kultury vznikla grafitti stěna.

Legální graffiti stěnu u domu kultury má od minulého týdne Mladá Boleslav. Umělci z celého Česka ji při akci s názvem Graffiti Jam pomalovali, a tamním lidem tak představili pouliční umění. Hlavami projektu jsou Pavel Filip a Vladimír Tůma.
„Street art kulturu miluji, a proto chci do Boleslavi zvát zajímavé autory z Česka i ze zahraničí. Mám kontakty na francouzské umělce. Umění patří do ulic a jsem rád, že se podařilo akci uspořádat,“ řekl šéf společnosti Kultura města Mladá Boleslav Pavel Filip. Ten by rád prostory pro pouliční umělce rozšířil. „Chtěl bych projednat s firmou Centrotherm, zdali by nešlo pomalovat trafostanice. Další vhodnou lokalitou by mohla být zeď pod průmyslovou školou v Jaselské ulici,“ dodal Filip.
Vladimír Tůma z Mladé Boleslavi se malování graffiti věnuje třináct let. Na začátku ho inspiroval časopis Pop Life. Měl zájem o legální stěnu, a tak začal spolupracovat s Pavlem Filipem. „Před pár lety v Boleslavi něco podobného fungovalo. Město mělo základnu lidí, kteří se graffiti věnovali. Tato kultura ale začala postupně mizet a lidé přestali malovat. Jelikož už nějaký čas sprejuji, tak mi přišlo dobré, kdyby tady zeď byla,“ mínil Tůma.