Stal jsem se mesiášem. Jeruzalémský syndrom každý rok postihne desítky lidí

Jeruzalém

Jeruzalém Zdroj: Tomáš Stingl

Jeruzalém
Jeruzalém
Jeruzalém
Jeruzalém
Jeruzalém
15
Fotogalerie

Zeď nářků, kde s kývavými pohyby šeptají bohu svá nejniternější tajemství ortodoxní židé. Chrám Božího hrobu, který stojí na místě ukřižování Krista. Skalní hora s mešitou al-Aksá, jež je svatým místem muslimů a kam hlídači někdy pustí jen toho, kdo svou víru prokáže správnou odpovědí na otázky prověřující znalost Koránu. V centru Jeruzaléma jsou na malém prostoru koncentrována ta nejposvátnější poutní místa židů, muslimů i křesťanů.

Labyrint úzkých uliček a nespočtu svatostánků přitom pokrývá ve starém Jeruzalémě tak silná mystická atmosféra, že se z ní někteří senzitivnější návštěvníci mohou trochu zbláznit.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví eviduje ve městě každoročně zhruba padesát případů takzvaného Jeruzalémského syndromu, kdy turisté atmosféře podlehnou a začnou během pobytu ve starobylém městě věřit, že jsou některou postavou z Bible či přímo mesiášem.

Statistika zachycuje pouze ty případy, kdy musí být člověk zasažený tímto syndromem odborně ošetřen. Slabší příznaky si ale ze svatého města možná nevědomky odváží podstatně větší počet lidí. Není divu.

Zvláštní tiché napětí mezi třemi velkými náboženstvími a dojem z monumentálních tisíciletých staveb musí do určité míry zasáhnout i velmi příčetného návštěvníka.