Starosta Poděbrad: černobílý muž

Předposlední díl seriálu Sedm osobností Polabí představuje Jozefa Ďurčanského, starostu Poděbrad.

V Poděbradech na něj má názor takřka každý. A nejen proto, že bez roční pauzy vládne městu coby starosta bezmála dvanáct let. Rodák ze Slovenska je osobností, již lidé ve městě buď mají až nekriticky rádi, a nebo na ni nadávají. Nic mezi tím.

„Starostu považuji za pracovitého a schopného člověka. Byť ne vždy jsme měli na věci shodný názor,“ říká Jaromír Novák, který po boku Ďurčanského působil osm let jako místostarosta za sociální demokraty a nyní vede poděbradský domov důchodců.

Ďurčanský usedl do křesla starosty v roce 1998 a v barvách ODS jej obhájil i ve volbách o čtyři roky později. O tentýž post usiloval také v roce 2006. Ale neuspěl, přednost dostal bývalý ředitel základní školy a kritik poměrů ve městě, Lubomír Zíta.

Z Ďurčanského se stal řadový zastupitel, zaměstnal ho krajský úřad coby ředitele finančního odboru. Avšak pouze na rok. Po náhlém přelití sil v poděbradském zastupitelstvu na podzim roku 2007 Zíta o post starosty přišel. Do čela radnice se vrátil Ďurčanský. „ODS připravovala převrat už od prohraných voleb,“ tvrdí sesazený starosta Zíta.

Komunistická minulost

Před revolucí byl Ďurčanský v Komunistické straně Československa. „Ale jen maximálně rok a půl. Vstoupil jsem, protože jsem se naštval na kolegu, který pořád říkal: My to probereme na stranické schůzi. Byl to náhlý popud, žádné zjištěné pohnutky,“ tvrdí Ďurčanský, nyní člen Občanské demokratické strany.

Na pověsti mu nepřidal jeho soukromý spor s emigrantkou Ivanou Jirovcovou o část činžovního domu na poděbradské kolonádě, v němž s rodinou bydlí od roku 1987. Ke kauze, v níž se Jirovcová po návratu z exilu domáhala práv k domu po rodičích, se i po letech starosta odmítá podrobněji vracet.

S Ďurčanským je krom jiného spojená zásadní proměna lázeňského parku. „Kdo má oči, musí vidět, že to byla změna k lepšímu,“ tvrdí starosta. Hrdý je také na dokončení plynofikace a kanalizace ve městě. „To však lidé moc neocení. Co se zakope do země, na to se brzy zapomene,“ dodává.

Právě úpravy v lázeňském parku oponenti považují za Ďurčanského neúspěch. Vadí jim například nová podoba květinových hodin, žehrají nad množstvím pokácených stromů a kritiku sklidila i částka sto milionů korun, jež radnice do rekonstrukce lukrativní části Poděbrad investovala.

Jeden z nejdéle působících starostů v Polabí zatím netuší, zda si své angažmá na radnici protáhne i po podzimních volbách.

„Mám pocit, že ODS o mě aktuálně moc nestojí. A já nemám zájem někam přelétat,“ uvedl Ďurčanský. Oblastní manažer občanských demokratů Pavel Drahokoupil se jeho slovům diví, rozhodnuto prý nic není.

Budoucnosti se dvaašedesátiletý muž nebojí. O práci by prý nouzi neměl. „Zůstal bych u své původní profese radiotechnika a pohyboval se někde kolem zařízení v televizních nebo rozhlasových studiích,“ tvrdí Ďurčanský. Ani manuální práci by se nebránil. „Myslím si, že bych se neztratil. Žádná práce mi nevadí,“ dodává.