Stavbami roku v Pardubickém kraji jsou muzeum a terminál

Titul Stavba roku 2011 v Pardubickém kraji v kategorii Stavby inženýrské a dopravní udělila jedenáctičlenná porota Multifunkčnímu dopravnímu terminálu v České Třebové. Druhý titul v kategorii Stavby občanské vybavenosti získala rekonstrukce areálu Kapucínského kláštera a zahrad na Muzeum barokních soch v Chrudimi. Pátý ročník soutěže pořádal Pardubický kraj spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR a za odborné spolupráce České komory architektů.

Investorem Multifunkčního dopravního terminálu - náměstí Jana Pernera v České Třebové je město Česká Třebová. Stavbu navrhl ing. arch. Martin Hájek, projektantem byla OPTIMA, spol. s r.o., hlavním projektantem Ing. Bohuslav Shejbal a generální zhotovitelem OHL ŽS, a.s. Předmětem projektu byla zásadní modernizace přednádražního prostoru s nedostatečným parkováním a zastaralým autobusovým nádražím. Nový dopravní terminál s podzemním parkováním byl podpořen finančními prostředky EU.

„Na tomto projektu jsme ocenili zejména velkorysou přestavbu přednádraží, velké podzemní parkoviště a účelné propojení všech prostor,“ uvedl předseda poroty a náměstek hejtmana Roman Línek. Stavba je podle něj velkým přínosem pro každodenní život obyvatel celého regionu, pro který je českotřebovské nádraží důležitým přestupním uzlem.

Do Muzea barokních soch a rekonstrukce klášterních zahrad investovalo město Chrudim, autory jsou členové ateliéru Projektil architekti s.r.o. Roman Brychta, Adam Halíř, Ondřej Hofmeister a Petr Lešek, generálním dodavatelem byla První stavební Chrudim a.s. Jde o rekonstrukci stávajícího památkově chráněného kapucínského kostela a přilehlých zahrad. Kostel je třípodlažní a je vyřešen tak, že suterénní část slouží jako technické zázemí a koncertní a výstavní prostor. Druhé nadzemní podlaží slouží jako výstavní prostor a ve třetím je zavěšená konstrukce badatelny. Zahrady jsou oddechovým centrem, včetně hřišť pro děti a podia pro kulturní vystoupení.

„Rekonstrukce citlivě navazuje na původní duchovní význam tohoto místa. S pomocí čtyřicetimilionové dotace z Regionálního operačního programu Evropské unie mohla vyrůst výjimečná stavba, která už nyní bojuje také o titul v mezinárodní soutěži LivCom v Jižní Koreji. V muzeu je umístěno na třicet restaurovaných barokních soch a dřevěných plastik, vzniklo místo pro nevšední kulturní programy a obyvatelé Chrudimi i její návštěvníci získali krásný odpočinkový prostor v přilehlých zahradách,“ dodal Línek.

Zvláštní uznání poroty obdržely Integrační centrum sociálních aktivit v Pardubicích Kosatec za celkové architektonické ztvárnění a dispoziční řešení ideálně odpovídající sociálně integrační funkci objektu, krytý plavecký bazén v Litomyšli za bezkolizně řešený sportovní provoz při respektování parametrů současné moderní architektury, modernizace silnice II/340 Seč - Běstvina a rekonstrukce centra volnočasových aktivit v Nekoři.