Stavební firmy chtějí zmrazit mzdy, odbory požadují růst

Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) navrhuje pro letošní rok zmrazení minimálních mzdových tarifů tuzemských stavbařů. Svaz tak odmítl požadavek odborů na zvýšení minimálních tarifů o pět procent. „Stavebním firmám neustále rostou náklady například na energie, v této situaci není možné tarify zvyšovat. Podniky by na to prostě neměly,“ uvedla mluvčí SPS Alena Čechová. Stavebnictví se navíc potýká s dlouhodobým propadem a nedostatkem zakázek.

U odborů ale postoj zaměstnavatelů narazil. „S takovým postupem však nemůžeme v žádném případě souhlasit, neboť by došlo ke snížení reálné hodnoty tarifních mezd o inflaci roku 2011 a k jejímu dalšímu propadávání v průběhu roku 2012,“ uvedl předseda vyjednávacího týmu Odborového svazu Stavba Petr Janoušek. Dohoda o mzdách ve stavebnictví tedy zatím na obzoru není. „Nyní je před námi další vyjednávací kolo, termín ale ještě nepadl,“ poznamenala Čechová ze SPS. V roce 2011 se minimální mzdové tarify zvýšily o 1,5 procenta. Současné mzdové tarify platí na úrovni odvětví do letošního 31. března.

O ochotě stavebních podniků zvyšovat letos mzdy můžou napovědět také jejich hospodářské výsledky za rok 2011. Z velkých firem však dosud alespoň hrubý odhad zveřejnily jen Metrostav a Strabag. „Stejně jako v roce 2010 očekáváme tržby přes 21 miliard korun, což je vzhledem k situaci na trhu vynikající,“ uvedl generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát. Stagnaci výnosů za rok 2011 očekává také Strabag, jehož tržby činily o rok dřív 16,7 miliardy korun. „U zisku dojde k částečnému snížení,“ řekla mluvčí Strabagu Edita Novotná. Tuzemské stavebnictví loni v listopadu podle Českého statistického úřadu meziročně zpomalilo pokles na 2,3 procenta po říjnovém propadu o osm procent.