Stesk po socialismu trvá

Do konce léta dokončí stiudenti výzkum, jak Ostravané hodnotí svoji minulost.

Desítka studentů Ostravské univerzity se ptala lidí na Ostravsku, jak jsou spokojeni se svým životem a jak se vyrovnávají se svojí minulostí. Studenti přišli na dvě zásadní věci. Tou první z nich je neochota. Jen málo lidí bylo ochotno pocity ze svého života zveřejňovat. Druhou je převládající stesk po časech minulého režimu. Celý projekt má název Indistrialife a potrvá celý letošní rok. Sedm fotografů fotografovalo průmyslové krajiny Česka, studenti v roli tazatelů pak zpovídali více než sto lidí na Ostravsku. Výsledky rozhovorů nyní zpracovává tým pod vedením profesora Marcela Mečiara z Ostravské univerzity. Hotovi budou do konce léta. Pak vznikne katalog s fotografiemi průmyslových oblastí doplněný texty dotazovaných.
„Hodně zvláštní byly odpovědi na otázku, jak lidé vnímají změnu vztahů po roce 1989. Lidé, kterých jsem se ptal, odpovídali většinou shodně. Říkali, jak se vztahy se změnily k horšímu, že si lidé nepomáhají. Těžko říct, jestli je to jenom specifikum Ostravska coby levicového kraje,“ hodnotí prozatímní výsledky rozhovorů Hubert Pavelek, vedoucí celého projektu. Práce to prý nebyla vůbec jednoduchá. „Často měli dotazovaní strach cokoli říci. Pořád se ptali, na co to budu vlastně potřebovat, trvali na tom, že nebude uvedeno jejich jméno a chtěli, ať si jejich výpovědi nenahrávám. Musel jsem si odpovědi zapisovat,“ líčí obtíže spojené z průzkumem Pavelek, který je rovněž studentem Ostravské univerzity.
Strašná doba
Původně měl být projekt postaven na tom, že tazatele budou doprovázet fotografové a fotografie tázaných a jejich odpovědi budou tvořit jeden celek. „Z těch lidí by to asi dovolil málokdo,“ konstatuje Pavelek. Z původních plánů tak sešlo a fotografové i tazatelé pracovali každý zvlášť.
Typická odpověď
Jako jednu z typických odpovědí Ostravanů cituje Pavelek devětačtyřicetiletého muže ze Slezské Ostravy:
„Je pravda, že v době před rokem 1989 byli lidé více přátelští a více drželi spolu, jeden druhému více pomáhal a všichni se snažili, aby vše hladce probíhalo. Nemyslím si, že lidé byli bez závisti. Závidělo se vždy a bude se závidět, prostě lidská vlastnost, ale asi to uměli více potlačovat, jelikož každý dostal stejné věci v obchodech a nikdo nebyl moc odlišný. Teďka jsou větší možnosti a je víc a víc závisti. Nyní je každý uzavřen sám do sebe a o druhého nejeví zájem. Kdyby v dnešní době člověk umíral na zemi, tak do vás ještě kopnou. Strašná doba.“
Studenti sobě
Projekt Industrialife vznikl jako nápad lidí z webového studentského portálu obrazar.com. „Občas tam obdobné projekty vznikají. Zajímalo nás, jak se proměnil život v průmyslovém Ostravsku,“ říká Pavelek. Obdobný projekt vzniká nyní i na gymnáziu Olgy Havlové v ostravské Porubě. Studenti natáčejí film o tom, jak Ostravané po dvaceti letech vnímají události roku 1989. Stejně jako jejich kolegové z univerzity, i oni se již přesvědčili o tom, že hledat zejména starší lidi, kteří jsou ochotni se o minulosti bavit, je v Ostravě poměrně obtížné.