Štola ničí domy, tvrdí Táborští

Nová štola má ulehčit kanalizaci. Zatím z ní ale lidé radost nemají. Stavba prý ohrožuje jejich domy.

Už několik měsíců si lidé v Údolní a Třebízského ulici v Táboře zvykají na každodenní hluk i otřesy. Vedle jejich domů totiž dělníci staví štolu. Nová kanalizace má místním pomoci od náporů vody třeba při letních přívalových deštích, které je trápí už léta.

Většina z nich změnu vítala. Teď se ale bojí o střechu nad hlavou. Na stěnách některých domů se totiž objevují pukliny.

Jan Antonín Myslivec bydlí v Třebízského ulici. Jeho dům stojí asi sto padesát metrů od místa, kde dělníci denně odstřelují kámen pro kanalizační štolu. I když má dům postavený na pevných základech, obavy ho neopouštějí.

Cinká sklo a padá pivo

„Odstřeluje se několikrát za den. Na poličkách nám cinkají sklenice. Když jsem nechal na terase láhev od piva, převrhla se. Nejhorší to bylo okolo Vánoc, to se třásly i tabulky v oknech,“ popisuje Myslivec.
Sám léta učil stavařinu na místní škole. Stavba štoly není podle něj dostatečně zabezpečená. „Domy jsou tady spojené a stojí dost v silném úhlu na šikmé stráni. Mohly by hrozit sesuvy,“ domnívá se.
S tím ale stavaři nesouhlasí. V zemi razí štolu širokou těsně přes tři metry a téměř tři metry vysokou. Pohybují se v hloubce od pěti do dvaadvaceti metrů.

Podle ředitele Vodárenské společnosti Táborsko Milana Míky se při ražbě šachty zhoršily geologické podmínky, a proto dělníci začali odstřelovat. Tvrdí, že je projekt připravený kvalitně a žádná rizika nehrozí. Ve všech domech, které stavba zasahuje, zdokumentovali odborníci jejich stav na nákresech i fotkách už před začátkem stavby. Některým zpevnili základy, další dostaly speciální značky na měření náklonů nebo trhlin.

Při odstřelech měří odborníci otřesy, které na okolí působí. Ve vybraných domech přístroje kontrolují, jestli práce nezpůsobily nějaké změny. Daší měření probíhá přímo v šachtách i ve štole.

„Firmy nesou záruky za škody vzniklé stavbou, tedy i za poškození domů. Už při přípravě projektu jsme určili domy, kterých se stavba přímo dotýká. Nešlo o náhodný výběr, ale postupovali jsme podle předpisů o provádění důlních děl,“ vysvětluje Míka.
U Myslivců ale nikdo nebyl. O všem se prý dozvěděli až z novin. Že by se jich stavba netýkala, nesouhlasí. Informace jim chybí i dnes.

Práce začaly v těchto místech loni v květnu, potrvají do dubna. Jak ale připouští Míka, je možné, že se ještě o měsíc či dva protáhnou. Stav domů mají odborníci sledovat do letošního října.