Stopy zlodějů vedou z Varů na sever

I bez občanského průkazu koupí mobilní telefon karlovarští prodejci v zastavárnách. Nový majitel pak riskuje, že o svůj bazarový úlovek přijde.

„Alespoň nějaký doklad bychom potřebovali. No, jedině když přijdete s někým jiným a napíšeme to na jeho občanku.“ Tak zareagoval jeden z prodejců v karlovarském bazaru. Otázka redaktora Sedmičky přitom zněla, zda koupí telefon bez občanského průkazu. A jediný ani zdaleka nebyl.
Ačkoli prodavači v bazarech a zastavárnách musí při výkupu číslo občanského průkazu evidovat, nařízení s úspěchem obchází.
„Musela byste se zeptat šéfa. Záleželo by na tom, co je to za typ. Je to něco novějšího?“ Vyptával se zvídavě muž z další navštívené zastavárny.
Prodávají je jinde Že jde majitelům bazarů a zastaváren hlavně o zisky, je dobrou zprávou především pro drobné zloděje. Mobily ukradené v Karlových Varech ve zdejších bazarech však ani zdaleka nekončí. Podle policistů se dostávají do prodeje zejména v severních Čechách. Například v Chomutově, Klášterci nebo Lounech.
„Šance, že se ukradený mobil vrátí majiteli je asi patnáct až dvacet procent,“ uvedl Pavel Valenta, mluvčí karlovarských policistů. Radí přitom lidem, aby si zapsali výrobní číslo telefonu IMEI, díky kterému může ukradený telefon operátor nebo policista nechat zablokovat. Ani po výměně SIM karty přístroj fungovat nebude.
„Jestli tohle udělá každý okradený majitel mobilního telefonu, už nebude důvod k tomu, aby je zloději kradli. Záleží pouze na vás, zda požádáte policisty o zablokování přístroje,“ řekl Valenta.
Na koupi kradeného mobilu doplácí především jejich noví majitelé. „Koupila jsem si za tři a půl tisíce skoro nový mobil v bazaru. Za pár dní mi volal někdo od policie, že je kradený a že jim ho mám předat. Řekli mi, že peníze mám chtít po majiteli bazaru, ale nic mi nedal. Mohl za to prý ten původní majitel, kterého nedohledali. Myslím si, že asi uvedl falešné jméno nebo přišel s ukradenou občankou. S bazarem se ale soudit nehodlám, na to nemám nervy,“ svěřila se šestadvacetiletá Tereza z Karlovarska. Po této zkušenosti už si prý telefon z bazaru nikdy nekoupí.
Problémy kvůli kradeným mobilům však mohou mít i sami podnikatelé. Někteří prodejci si proto dávají dobrý pozor.
Podezřelé odmítají „Telefony od lidí bereme jedině na občanku a musí mít s sebou alespoň nabíječku. Nejlépe však originální krabici. Pokud člověk vypadá podezřele, nic od něj nekoupíme. Pro nás to není zisk, ale problémy. Nechceme na tom prodělat. Už se nám párkrát stalo, že jsme kradený mobil koupili. Pak jsme ovšem museli vrátit zákazníkovi peníze,“ prozradil jeden z prodavačů v centru města, který nechtěl být jmenován. Hlavní roli při pátrání po ukradeném mobilu však hrají vždy policisté. V Karlových Varech kontrolují bazary a zastavárny buďto preventivně, nebo cíleně. To když hledají konkrétní ukradenou věc, jako je televize, rádio, obraz nebo právě mobilní telefon. Vždy přitom nahlédnou do knihy příjmu a prodeje věcí, díky které si prodejci vedou evidenci o svém zboží.

***

Co dělat v případě krádeže mobilního telefonu?
1. Obraťte se na zákaznickou linku a požádejte operátora o zablokování sim karty. Znemožníte tím zloději například volání do zahraničí nebo na drahé telefonní linky. Na policii prokažte, že jste majitelem ukradeného telefonu. Jako doklad poslouží faktura, obal, 2. účtenka, záruční list nebo identifi kační číslo IMEI mobilu. Policisté zanesou číslo telefonu do databáze a do čtyřiadvaceti hodin jej zablokují. Díky tomu zabrání jeho dalšímu používání.