Strážník odmítl pomoci

Polský turista se zranil při pádu z kola. A strážník mu místo pomoci doporučil, aby si sám zašel do nemocnice.

Cyklista sedí po pádu z kola na schodech Komerční banky v Nádražní ulici a v obličeji je bílošedý. Tak jej ruka v lokti bolí. Pomáhají mu tři mladí lidé, když v tom jde kolem hlídka městské policie. Dívka a dva mladíci ji oslovují s tím, jestli by turistovi z Polska nepomohli.
Muž a žena v uniformách v tu ránu zahajují scénku, které trojice nemůže uvěřit. „A vy jste pil, že? Ale nohy máte v pořádku, ne? Tak si do nemocnice přece můžete zajet sám, ne?“ Takto na prosbu o pomoc reagoval strážník číslo 3870. Je u toho náhodou také redaktor Sedmičky. Zraněný jen kroutil hlavou. Eva Šindlerová s kamarády Adamem a Jiřím si nejprve mysleli, že jde o vtip. Když pochopili, že ne, řekli strážníkům nashledanou a šli pro taxi.
Zatímco hlídka pokračovala ve služebním korzu centrem města, Adam a Eva odvezli muže za své peníze do fifejdské nemocnice, Jiří se mezitím postaral o bicykl. Zatímco mluvčí strážníků na postupu kolegů nevidí v podstatě nic zvláštního, šéf karvinské městské policie Petr Bičej je k hlídce velmi razantní.
„Nebyl jsem u toho, takže to nemohu přesně posoudit, nicméně strážník se zachoval nepochopitelně. Nechci ostravským kolegům z dálky něco vyčítat, ale takhle policista postupovat nemůže. A nesmí,“ má jasno šéf karvinských strážníků Petr Bičej. Ten tvrdí, že na své podřízené dbá, aby podobné případy řešili lidsky. „V našem sboru na podobné případy kladu obrovský důraz. Kolo bychom vzali na služebnu a zraněnému pomohli,“ uvedl Bičej
Mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová se k postupu hlídky vyjádřila písemně. Mimo jiné sdělila, že je zavádějící si myslet, že převoz sanitkou, který musí převážená osoba uhradit ze svého, lze nahradit bezplatnou přepravou služebním vozidlem městské policie. „Pokud by to stav muže vyžadoval, strážníci by sami sanitku přivolali,“ poznamenala Zychová. Podle mluvčí přitom policisté neudělali žádnou chybu. „Přesvědčili se, že cyklista nepil alkohol, neprojevují se u něj příznaky šoku. Stěžoval si pouze na bolest v lokti. Nekrvácel a jeho stav nevyžadoval akutní ošetření na místě. Popsali tedy zraněnému muži cestu do nejbližšího zdravotnického zařízení,“ dodala Zychová.
Podle lékařů může být zranění lokte výjimečně bolestivé. „Bolest při takovém zranění bývá nesnesitelná, proto je třeba co nejrychlejší pomoci,“ tvrdí zástupkyně primáře centrálního příjmu fifejdské nemocnice Andrea Kopečková. „Trojice mladých lidí, která Poláka přivezla taxíkem, si zaslouží velkou pochvalu. Naši lidé už muže dali dohromady. Dostal sádru.”
Polský cyklista Leszek Zbygniew Manka jel do Ostravy na výlet. Jako čerstvý důchodce a milovník jízdy na kole si cestu užíval. Až do drsného pádu. „V dešti mi sklouzlo přední kolo, šel jsem hned k zemi.” líčí začátek příběhu bývalý horník z Jastrzebie-Zdroj.
Zatímco za pomoc tří mladých lidí je vděčný, jednání strážníků ho šokovalo. Seděl na mokrých kamenných schodech, pro bolest sotva mluvil. Když se ho policisté ptali, jestli pil, zmohl se jen zakoulet očima a skrze zuby polsky procedit: „Nie.“

Dívka s mladíky nečekali na nic dalšího. Stačilo jim vidět, jak se hlídka chová, a raději se postarali o polského turistu sami. „To vážně nemělo smysl. Dál poslouchat ty řeči a sledovat neochotu hlídky. Myslel jsem, že v dnešní době už něco takového není ani možné. Ale bohužel jsem se zmýlil,“ vypráví jeden z trojice pohotových mladých lidí. V rychlém příběhu se stihl Sedmičce představit jen křestním jménem Adam. Jeho kamarádka Eva Šindlerová pak za všechny napsala redakci dopis. „Strážníci byli očividně natěšeni na své oblíbené psaní pokut za parkování a odmítali řešení jakéhokoli jiného problému,“ kroutila hlavou Eva.
Primátor Petr Kajnar, který je hlavou městské policie, se měl k věci vyjádřit, nicméně případ nestihl prošetřit kvůli záplavám. „Vyjádří se později, hned, jak to situace dovolí,“ dodala jeho mluvčí Andrea Vojkovská.

Mladým zachráncům moc děkuji, říká Polák

Polský cyklista Leszek Zbygniew Maňka je nadšený z pomoci tří mladých lidí. Dívka a mladíci odvezli zraněného muže taxíkem do nemocnice a postarali se o jeho rozbité kolo.

Zažil jste vypjatou situaci, v níž vám strážníci odmítli pomoci, zato tři mladí lidé se o vás postarali. Jak to s odstupem dvou týdnů vidíte?

Evě, Adamovi a Jirkovi patří můj obrovský dík. Byli neuvěřitelně skvělí. Byli jako profesionální andělé strážní. A skromní. Chtěl jsem jejich adresu, abych se jim mohl nějak revanšovat. S úsměvem jen mávli rukou.

A co městští policisté?

K nim snad ani není co říci. Pořád vidím toho muže v uniformě, jak stojí nade mnou a říká, že když mám nohy v pořádku, tak proč si do nemocnice nezajedu sám.

V Ostravě jste byl na výletě. Až se uzdravíte, vyrazíte do ní zase?

Ostravu mám moc rád. Jezdím k vám celý život. Teď jsem v důchodu, takže času budu mít ažaž.

Postup strážníků je smutný, vypráví dívkaOstrava | Se dvěma kamarády bezprostředně pomohla zraněnému muži a o jakékoli odměně nechtěla slyšet. Chování strážníků k muži s vykloubeným loktem považuje Eva Šindlerová za projev neschopnosti.
„Republiková policie má na svých autech nápis pomáhat a chránit, ovšem jejich kolegové z řad ostravských strážníků předvedli, že pro ně je tento slogan doslova vzduch,“ říká dívka.
Poté, co hlídka městské policie odmítla zraněnému polskému cyklistovi jakkoli pomoc, s kamarády Adamem a Jiřím se o muže trpící silnou bolestí ruky postarali sami. Taxíkem jej odvezli do fifejdské nemocnice, předali lékařům a zavolali do příhraničního města Jastrzębie-Zdrój cyklistově manželce. Muže opustili až poté, kdy si byli jisti, že je v pořádku.
„To je přece normální, nezaslouží si to pozornost. Tu si naopak zaslouží chování strážníků. Jak může takový člověk být na takovém postu?“ diví se Eva Šindlerová. /mas/