Streamování zachraňuje hudební průmysl, v USA už tvoří téměř polovinu příjmů

Služba Spotify na iPhonu 5

Služba Spotify na iPhonu 5 Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Bjorn Olsson via Flickr

Hudební průmysl v USA letos ožívá díky streamování. Celý byznys za pololetí meziročně vyrostl o více než osm procent na 3,4 miliardy dolarů. Jde o největší nárůst od 90. let. Streamování hudby navíc tvoří stále větší podíl na celkových tržbách.

Příjmy amerického hudebního průmyslu jen ze streamování se za prvních šest měsíců 2016 zvýšily o více než polovinu. Na celkových příjmech se už podílejí 47 procenty, konkrétně sumou 1,6 miliardy dolarů. Ještě loni tvořily zhruba třetinu příjmů, uvádí zpráva Recording Industry Association of America (RIAA) za první pololetí 2016.

Jak píše web engadget.com, streamování začalo v USA kompenzovat pokles prodeje alb. Tržby z prodeje CD letos klesly o více než 16 procent, tržby z digitálních singlů dokonce o 22 procent. Ani prodej vinylových desek, které zažívají v poslední letech boom, přílíš neoslnil - spadl o 6,3 procenta. Vinyly však mají až třetinový podíl na celkových prodejích fyzických nosičů, jak upozorňuje web.

Čtěte také:

IFPI: Příjmy z prodeje hudby díky streamování loni vzrostly

Streamování začalo být v USA hlavním zdrojem příjmů hudebního průmyslu

„I přes masivní poptávku spotřebitelů po hudbě zůstává realita taková, že hudba je stále podhodnocená,“ komentoval výsledky Cary Sherman, šéf RIAA. „Miliardy dolarů zůstanou různým službám okolo, samotným umělcům a hudebním labelům zůstanou jen drobné,“ dodal.

Hudební byznys se přizpůsobuje digitálnímu věku

Aktuální stav hudebního průmyslu v USA potvrzuje globální trend. Celosvětový narůst streamování loni pomohl zvrátit téměř dvacet let trvající pokles odvětví. Podle údajů Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) z letošního jara celosvětové příjmy z prodeje hudby se v roce 2015 zvýšily o 3,2 procenta na 15 miliard dolarů.

„Po dvou desetiletích téměř nepřerušeného poklesu jsme byli v roce 2015 svědky důležitého milníku pro nahrávací průmysl: měřitelného růstu příjmů celosvětově; konzumace hudby všude vyletěla nahoru; a digitální příjmy překonaly poprvé příjmy z fyzických formátů,“ uvedla k výsledkům generální ředitelka IFPI Frances Mooreová.

Příjmy z digitálního prodeje hudby loni stouply o 10,2 procenta na 6,7 miliardy dolarů a pomohly vyrovnat pokles prodeje na fyzickém hudebním trhu, kam spadá prodej hudebních nosičů jako CD, DVD a vinylových desek. Na celkovém prodeji mají tak nyní příjmy z digitálního prodeje podíl 45 procent a příjmy z prodeje fyzických nosičů 39 procent.

Příjmy ze streamování stouply o 45 procent na 2,9 miliardy dolarů, což je téměř polovina celkových příjmů z prodeje digitální hudby. Zájem o tyto služby podporuje hlavně rozšíření chytrých telefonů. Podle analytiků příjmy ze streamování by již brzy mohly překonat příjmy ze stahování hudby.