Středočeský kraj tak trochu připomíná Legoland

Středočeský kraj nemá na rozdíl od ostatních regionů dominantní centrum. Stavební činnost je proto rozprostřena po celém území a zapadá do celku jako kostičky lega. Je příznačné, že právě proslulá dánská hračkářská firma Lego chystá v Kladně rozsáhlou expanzi.

V středočeském regionu se však připravují další významné developerské projekty. Hospodářský život přitom do značné míry určují velké automobilky TPCA v Kolíně a mladoboleslavská Škoda, která například letos v dubnu zahájila stavbu nové haly na výrobu modelu Octavia, dokončí ji v polovině příštího roku. „Výhodami k přilákání investorů jsou především kvalitní pracovní síla, tradice průmyslové výroby v kraji, velmi dobrá dopravní dostupnost, včetně napojení na páteřní dopravní sítě ČR, a v neposlední řadě přírodní, historická a kulturní rozmanitost regionu,“ popisuje mluvčí krajského úřadu Berill Mascheková.

#####Elektrárna, čistírny a stavebnice

Jedním z největších projektů poslední doby je výstavba nového bloku elektrárny v Kladně za 7,5 miliardy korun. Zařízení nahradí současný zdroj, který od roku 2016 přestane splňovat emisní limity a bude muset být odstaven. Výkon elektrárny se přesto zvýší zhruba o pětinu. „Zkušební provoz chceme zahájit na podzim roku 2013. Kotel bude do komerčního provozu uveden v roce 2014,“ uvádí generální ředitel Alpiq Generation (CZ) Milan Prajzler. Nový kotel bude spalovat uhlí a bude mít samostatnou trasu na případné spalování biomasy, kterou bude moci spalovat do deseti procent tepelného obsahu kotle. Elektrárna zajistí i dlouhodobé dodávky tepla pro město. Plánovaná životnost nového bloku elektrárny se odhaduje na 30 až 40 let. Rozsáhlý projekt se chystá také v Benešově, kde má projít modernizací čistírna odpadních vod. Náklady se předpokládají ve výši 250 milionů korun, přičemž většina má pocházet z fondů EU. Práce začnou v letošním roce a potrvají přibližně dva roky.

Pro město je podle místostarosty Romana Tichovského tato rekonstrukce zásadní investicí, na niž vydá ze svého zhruba 60 milionů korun. Čistírny odpadních vod modernizují i ostatní středočeská města. Velké projekty chystá také výrobce miniaturního světa. V dubnu byl položen základní kámen stavby dvou nových hal dánské společnosti Lego v rámci první etapy svého rozšiřování v Kladně na ploše 17 tisíc čtverečních metrů. „Investice za 1,2 miliardy korun bude hotova již příští rok v březnu a hned od května 2012 zde pojede výroba naplno,“ líčí kladenská radnice. Středočeské město porazilo v souboji o masivní investici maďarskou Nyíregyházu, kde má také továrnu. Výrobní kapacita závodu by měla vzrůst o čtvrtinu a práci zde v této první etapě najde minimálně 200 lidí. Lego nyní v Kladně zaměstnává přes 1100 lidí a patří mezi největší zaměstnavatele v regionu.

#####Kolín chce zastavět centrum

Několik dalších stavebních investic se plánuje v Kolíně, kde v tamní průmyslové zóně Ovčáry vyrostou další sklady. Město již odsouhlasilo prodej 1,5hektarového pozemku za šest milionů korun společnosti Dirac Industries. Celá průmyslová zóna má rozlohu 370 hektarů, z toho přes 120 hektarů je dosud volných. Hlavním osídlencem je automobilka TPCA, která zaujímá plochu zhruba 125 hektarů. V jednání je rovněž prodej 5,7 hektaru pro sklady firmě Amesbury Praha, další dva investoři uvažují o výstavbě leteckého závodu a výrobny chladicích systémů a klimatizací. Stavebních ruch má dorazit i do centra tohoto třicetitisícového města, kde na investora čeká nevyužitý pozemek. O pozemek po technických službách má sice zájem rakouský investor, radnici se ale jeho záměr nelíbí. Plocha obchodního centra, které firma plánuje vybudovat, by totiž byla podle vedení města údajně příliš velká. Rozsáhlou stavbu navíc neumožňuje ani územní plán.

„Rada města se dohodla, že si nechá vypracovat posudek městského architekta, abychom měli v ruce nějaké podklady, co skutečně daná lokalita snese s ohledem na architektonickou vizáž i třeba na případnou dopravní zátěž,“ poznamenává starosta Vít Rakušan. Pokud Kolín získá dostatek prostředků třeba z prodeje uvedených pozemků, může se do akce pustit sám. Naproti tomu další hypermarket vyroste v Čelákovicích, kde jej Tesco otevře na podzim letošního roku. Některé připravované plány ale místní samosprávy neutáhnou, a tak se nabízejí soukromým firmám. Příbramská radnice prodává pozemky a projekt čtyřpatrového parkovacího domu pro 176 aut poblíž nemocnice. Celý projekt s plánovanými náklady kolem 80 milionů korun již získal stavební povolení. EU přislíbila dvacetimilionovou dotaci, město ji ale nakonec odmítlo kvůli údajné nemožnosti udělat společný projekt s privátní sférou.

#####Knihovna na zámku

Ve středních Čechách se zaměřují i na úpravy historických objektů. Králův Dvůr hodlá za necelých 15 milionů korun koupit místní zámek od podnikatele Josefa Launa, s nímž se město soudí kvůli údajně neodvedeným pracím při výstavbě sportovní haly. Město chce do objektu postaveného v 16. století přestěhovat knihovnu nebo tam vybudovat muzeum a do rekonstrukce investovat několik desítek milionů korun. „Zastupitelé musejí podmínit koupi zámku stáhnutím žaloby pana Launa na město,“ míní starosta Petr Vychodil. Prostory zámeckého nádvoří by se mohly také využívat na pořádání kulturních akcí.

[file:10539:small:right]

Do zámku by se podle něj mohla rovněž přestěhovat radnice, která je v současné době rozmístěna do dvou budov. Nevylučuje se ani vybudování domu s pečovatelskou službou. Bez dotací to ale podle starosty nepůjde. Opravu historického náměstí a lázeňské kolonády chystají zase v Poděbradech. Práce si vyžádají zhruba 25 milionů korun a potrvají od poloviny do konce letošního roku. Projekt počítá se zachováním asfaltového povrchu, který však má po dohodě s památkáři získat okrovou barvu. Původní záměr minulého vedení města předpokládal položení dlažby na kolonádě, což by ale bylo podle starosty Ladislava Langra dražší a zapříčinilo, že v centru Poděbrad by byly tři druhy povrchů. „Vydláždění kolonády by také znamenalo jít asi 50 centimetrů do země, což by ohrozilo kořenový systém většiny lip na kolonádě,“ dodává Langr.

Revitalizace zkrášlí také historické centrum ve Slaném, tým architektů pod vedením Jaroslava Sýkory připravoval studii několik let. Experti rozdělili Slaný na 22 celků, které budou opravovány postupně. Celkem město za revitalizaci z rozpočtu a dotací zaplatí 300 až 400 milionů korun. První probíhající etapa bude stát 30 milionů korun a opraví se například bastion – část opevnění, kde se v minulosti soustředilo dělostřelectvo. Další úpravy se budou týkat terénu pod mostem, jenž dostane podobu suchého příkopu, a inženýrských sítí. Práce mají skončit do konce prázdnin. Na současné rekonstrukce má ještě letos navázat revitalizace centra na pěší zóně v Husově ulici, kde budou nové chodníky, silnice, veřejné osvětlení a kanalizace.

#####Investičně aktivní je i kraj

Řadu projektů uskutečňuje či chystá i kraj. „Snažíme se o rekonstrukce a výstavby či přestavby nových pavilonů krajských nemocnic,“ říká Mascheková. Kraj také realizuje vznik sportovně-rekreačního centra Vrchbělá jako revitalizaci bývalého vojenského prostoru, obdobné možnosti nabízí další někdejší výcvikový areál Milovice-Mladá. Rekonstrukcí Jezuitské koleje v Kutné Hoře zase vznikla Galerie Středočeského kraje, muzeum a nyní se počítá též s letní divadelní scénou.