Středověké souboje přitahují milovníky adrenalinu

Rytířská klání v Bernau nedaleko Berlína

Rytířská klání v Bernau nedaleko Berlína Zdroj: Profimedia.cz

Třeskot mečů a muži koulející se po zemi: středověký souboj přitahuje stále více adeptů, kteří v něm nacházejí spojení historie s prostou radostí ze souboje.

„Vždy se mi souboje líbily. Který malý chlapec by nechtěl udeřit někoho mečem?“ svěřuje se osmadvacetiletý Brit Luke Woods, který se účastní rytířských bojů v hangáru v Bernau nedaleko Berlína. Německý turnaj, který je jakousi předehrou mistrovství světa pořádaného koncem dubna v polském Gdaňsku, přitáhl letos, na rozdíl od prvního zápolení v roce 2013, kdy se ho zúčastnila jen hrstka nadšenců, třicítku rytířských týmů.

Skupiny po pěti zápasnících z celé Evropy spolu bojují v brnění těžkém 25 kilogramů, vyzbrojeni meči, sekyrami a palcáty a mohou libovolně rozdávat rány pěstí a kopance a podrážet si nohy.

Rytířská klání v Bernau nedaleko BerlínaRytířská klání v Bernau nedaleko Berlína | Profimedia.cz

„Pro mě to je spojení všeho, co miluji v rugby, je to boj a historie zároveň,“ říká Luke Woods, bývalý šampion v rugby, který dnes vyučuje střelbu z luku. Středověký souboj nemá přesto, že jeho pravidla zaplňují 20 stránek a že mu přihlíží několik sudí, nic společného s filmovými simulacemi, kde si nikdo neublíží.

„Jeden hoch skončil v nemocnici s řeznou ránou u oka a se zlomenou rukou a nohou,“ uvádí viceprezident Mezinárodní federace středověkého boje (IMCF) Adam Nawrot. Žádnou vzácností nejsou otřesy mozku, stačí, aby byla přilbice špatně upevněna, častá jsou i vymknutí kolenou či ramenou, dodává Luke Woods.

„Někdy vás zahalí rudá mlha,“ doplňuje šestatřicetiletý Pawel Kurzak, člen britské skupiny Battle Heritage Lions, vítěze loňského turnaje, kterou letos ve finále porazil polský tým.

Rytířská klání v Bernau nedaleko BerlínaRytířská klání v Bernau nedaleko Berlína | Profimedia.cz

Na rozdíl od mravů panujících ve středověku nezabíjí vítěz protivníka. Stačí, když ho srazí k zemi. Vítězství patří tomu, kdo je ve třech kolech nejlepší. Přísně zakázáno je udeřit protivníka do hrdla, do podkolení či do rozkroku. Za zmlácení nepřítele ležícího na zemi zaplatíte žlutou kartou.

„Souboje vypadají jako obrovská zmatená změť, ale jsou velmi organizovány,“ říká třiatřicetiletý Julien Roumaud z francouzského týmu. Ostří zbraní musí být podle pravidel IMCF otupeno a každé brnění, jehož cena se blíží 1200 eurům (34.000 Kč), musí být historicky věrné.

„Je to úplně jako sport. Musíte být ve výborné kondici, abyste mohli v těžkém brnění běhat, proto jsem přestal pít alkohol,“ zdůrazňuje Julien Roumaud. „Cvičím asi osm hodin týdně, techniku a strategii a kardio cvičení jako u boxu,“ říká. V boji pak stoupá adrenalin. „Samozřejmě, že máte strach, ale je to dobrý strach, který bystří ducha,“ dodává.

Rytířská klání v Bernau nedaleko BerlínaRytířská klání v Bernau nedaleko Berlína | Profimedia.cz

Podle Pawela Kurzaka přitahuje tato disciplína lidi nejrůznějšího zaměření, od počítačových expertů po bankéře a advokáty. V německém týmu je dokonce jeden vojenský expert.

„Západní kultura se vyvinula tak, že dnes už nikdo nechce nikoho zranit či urazit. Tady ale máme dva týmy, které přistupují na výzvy a nebezpečí. Mimo arénu jsme přátelé, ale tam, to je jiné,“ říká Pawel Kurzak.

Akce se zúčastnili i borci z Česka

Této akce se také účastnili Češi zastoupeni pražským Sportovním klubem středověkého kontaktního boje (SKSKBP), který do kolbiště postavil úplný tým Trolls a doplnil dalšími členy Dánský tým. Češi se věnují HMB (Historical medieval battles), což je původní soutěž od které se IMCF před rokem odvodila na popud některých západních fighterů.

HMB asociace pořádá každý rok mistrovství světa tzv. Battle of the Nations a letošní 6 ročník mistrovství má proběhnout v Praze. Nejbližší akcí, kde můžete tento sport vidět u nás naživo je 21. února turnaj Prague falchion

„Na Rise of the knights jsme jeli hlavně kvůli zkušenostem, které získáváme jedině z podobně velkých turnajů,“ dodal mluvčí české HMB asociace a zároveň fighter z týmu Trolls Tomáš Gajdošík. „Měli jsme týden předtím eliminační turnaj doma v Česku, takže jsme se potýkali s problém nedostatečného času na zregenerování těl a opravu zbrojí, i přes to vše jsme ale porazili tým z Fríska,“ dodal.

V postupu Trolls však podle Gajdošíka zabránila prohra s týmem loňských vítězů Battle Heritage Lions, kteří letos nakonec skončili na druhém místě. „Hodně jsme se ale pak vyřádili ve volné kategorii all vs all,“ popsal Gajdošík zážitky z turnaje.