Student vyfotil unikát: larvu s ocasem

Fotografie miniaturní larvy hmyzu přinesla studentovi Přírodovědecké fakulty Alexandru Pospěchovi ohromný úspěch, který mu otevřel nové obzory.

Loni v létě odjel se školou na přírodovědnou expedici do exotické země Papua Nová Guinea. Strávil tam měsíc, a když šel do pralesa poslední den, povedl se mu mimořádný snímek. Chtěl fotit mravence, ale najednou na velkém banánovém listu spatřil cosi s ocasem asi čtyřikrát delším než tělo.
Včetně ocasu měřil tvoreček kolem centimetru a poskakoval po listu. Nebylo snadné ho zachytit. „Byl jsem z toho zvířete nadšený. Nikdy předtím jsem nic takového neviděl. Lehl jsem si na zem, naštěstí bylo sucho a nebyly tam pijavice. Ale komáři přenášející malárii na mě neustále útočili. Ležel jsem tam asi hodinu a nemohl se ohánět, abych to zvířátko nevyplašil,“ popsal Pospěch napínavé chvíle, kdy mu přálo lovecké štěstí.

Larva kříse, opice i ptáci

Ze šedesáti verzí poslal jednu do nejprestižnější světové fotografické soutěže týkající se přírody Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year. A složitě zjišťoval, co vlastně vyfotil. Obrátil se na odborníky spjaté s Jihočeskou univerzitou a Akademií věd, ti se radili s dalšími kolegy, takže fotka podivného tvorečka putovala po světě sem a tam. Nakonec se dohodli na čeledi nogodinidae, do níž zřejmě patří vyfocená larva kříse. Křísi jsou skupina hmyzu zahrnující například i cikády. Obrázek vynesl Pospěchovi mezi fotografy výborné umístění – dostal se ve své kategorii na post Highly Commended. Nyní součástí velké putovní výstavy i knihy. „To se ještě žádnému českému fotografovi nepodařilo,“ řekl. Cenu převzal v londýnském Natural History Museum. Sklidil mnoho gratulací, protože v devatenáctém ročníku se sešlo přes třiačtyřicet tisíc fotografií od několika tisíc autorů.
Pro pětadvacetiletého studenta to není jediná série exotických fotek – díky světovosti přírodovědecké fakulty se dostal také třeba na Borneo, kde fotil opice. Lidé si jeho snímky mohou prohlédnout na www.photographypospech.com.
Kontaktoval ho německý vydavatel učebnic, nedávno také zabodoval při festivalu TSTTT v Uherském Hradišti, což je obdoba Ekofilmu. Porotu zaujala série ptáků ze Sicílie a Bílých Karpat, z nichž Pospěch pochází. S otcem, také fotografem, se tam stará o malou přírodní rezervaci.