Studie: Používání chytrého telefonu zvyšuje lenost mozku

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

V novém výzkumu bylo nalezeno spojení mezi používáním chytrého mobilního telefonu a zvýšenou leností přemýšlet. Koho se problém týká?

Chytré mobilní telefony a všudypřítomné informace, které lze ve vteřině najít pomocí chytrého vyhledávače, nás ovlivňují stále více. Během chvilky tak dokážeme získat z internetu takřka jakoukoli informaci, aniž bychom ji potřebovali skutečně vědět.

To sice znamená, že každý z nás má k dispozici určitou formu externí inteligence, která je takřka neomezená, ale přináší to s sebou i stinné stránky, především pro určité typy lidí.

Lenoši ještě línější

Studie, kterou zveřejnil tým z univerzity ve Waterloo, se zaměřila na prozkoumání, jak chytrý mobilní telefon ovlivňuje náš mozek z pohledu přemýšlení nad problémy a věcmi, které nevíme nebo neznáme.

Výzkum našel rozdíl mezi dvěma typy lidí – těmi kteří spoléhají na intuici při rozhodování či řešení problému a lidmi, kteří k problémům a neznámým věcem přistupují analyticky.

První skupina, která dá spíše na intuici a tak méně přemýšlí nad věcmi, je ve spojení s chytrými mobilním telefonem a okamžitým vyhledáváním informacím ještě línější. Zjednodušeně řečeno, čím méně daný typ lidí přemýšlí, s „externí inteligencí“ v podobě vyhledávačů a podobně se ještě zvyšuje lenost o dané věci přemýšlet a používat tak vlastní mozek.

Oproti tomu u lidí s analytickým přístupem k řešení problémů, kteří mají vyšší inteligenci a tolik nespoléhají na intuici, je přístup mnohem logičtější. Jak se také ukázalo, využívají hledání informací přes mobilní telefon mnohem méně než v případě těch, kteří více spoléhají na intuici.

Závislost se bude zvyšovat

V rámci celkem tří studií, které obecně pokračují už v desítky let dlouhém výzkumu v oblasti ovlivnění mozku a využívání externí inteligence, ukazují, že je nutné tomuto problému věnovat větší pozornost. S rozmachem chytrých mobilních telefonů je totiž taková inteligence dostupná v kapse pro kohokoli. Se zvyšující se integrací a ještě bližšímu spojení (třeba ve stylu Google Glass, budoucím čipem v mozku a podobně) bude tento efekt ještě znatelnější.

Vědci tak předpokládají, že se používání externí inteligence bude i nadále zvyšovat a problém se tak týká především těch, kteří už v této fázi přemýšlí méně. Pokud tak nad věcmi méně přemýšlíte a raději se spolehnete na intuici a externí informaci, může pro vás nástup externí inteligence znamenat ještě větší lenost mozku o čemkoli přemýšlet.

Menší využívání mozku a jeho výpočetního výkonu pro řešení problémů tak může vést k negativním důsledkům při jeho vývoji a stárnutí.

Studie také uvádí, že není spojitost mezi používáním sociálních a zábavných aplikací a sníženou schopností přístupu k řešení problémů. Obecně jde právě o absenci řešit věci vlastní hlavou a spoléhání pouze na externí informace.

Používejte a namáhejte mozek

Vyhledávače, Wikipedie a v jistém směru celý internet nám dává možnost být mnohem chytřejší a v okamžiku získat informaci, kterou potřebujeme. Je však nutné stále pamatovat na to, že tato forma externí inteligence, která je nám stále bližší, by měla sloužit především jako doplnění či rozvoj našich znalostí.

Přemýšlení a řešení problémů je tak stále důležitou složkou, která pomáhá našemu mozku být aktivní, kreativní a dále se rozvíjet. A pokud chcete trochu problémů, nad kterými můžete pro vlastní procvičení mozku přemýšlet, můžete se nechat inspirovat třeba otázkami u pohovoru do Googlu nebo třeba Microsoftu.

Prototyp chytrých hodinek lze ovládat pouze očima

Chystaný Apple iPad Pro prý přijde na podzim a bude mít USB 3.0