Subject Lost: Cesta prázdnotou

Petr Adamec alias Subject Lost

Petr Adamec alias Subject Lost Zdroj: Subject Lost

Grafik, designér, hudebník a milovník jiných světů Petr Adamec, který jako Subject Lost domaloval obálku tohoto ZENu, letí vlastním vesmírem.

Když startuje raketa SpaceX, musím mít volno a sleduju to na live streamu. Je to pro mě to nejzajímavější, co se v současnosti děje,“ říká mi zapáleně výtvarník, grafik a hudebník Petr Adamec, který tvoří pod pseudonymem Subject Lost.

Když jsme se v redakci rozhodli použít na aktuální obálku ZENu fotografii Marka Rosy, hned mě napadlo, že Petr by tomu mohl dát ten správný futuristický dotek. Sám umělou inteligenci vidí jen pozitivně. „Spousta činností se zautomatizuje a lidé se budou moci věnovat vyšším cílům. Vlastnímu rozvoji a záchraně planety a jejích přírodních zdrojů.“ Moji námitku – apokalyptickou vizi a zotročení lidí stroji – odmítá. „Když jim do kódu nenapíšeme, aby dělaly špatné věci, ani nebudou vědět, proč by je dělaly – to lidé o nich přemýšlí.“

Když jsem slyšel první hudební singly Subject Lost, ale i první album Made of Numbers, které vyšlo před třemi lety, připadalo mi, že talentovaný designér si jen krátí čas u kompu hraním si s hudebním softwarem. Ovšem u alba Expo Nova z roku 2014 mi naskočila husí kůže. Koncept ztracené lodi putující rychlostí světla vesmírem mě pohltil svou naléhavostí i hudební propracovaností. Mimochodem, nahrávka zaujala i porotu Cen Anděl a ta přiřkla jejímu autorovi žánrovou cenu za elektronickou hudbu.

Obálky audiovizuálních děl Petra AdamceObálky audiovizuálních děl Petra Adamce | Subject Lost

Z Ostravy se Petr Adamec před dvěma lety přestěhoval do pražských Holešovic. Petr byl zavedený designér plakátů, tak jsem ho oslovil, zda by mi nenavrhl vizuál na mou hudební párty v Praze. Líbil se mi ten jeho vesmírný, odosobněný styl pracující s prázdnotou. „Mám blíž ke strojům, nikdy jsem pořádně nedokázal ani nechtěl kreslit lidi, vyloženě jsem se toho stranil.“ Ani mě to příliš nepřekvapilo.

Všechno sám

Stejně jako u grafických prací „Subjecta“ je i v jeho muzice mnoho prostoru, který ale může paradoxně působit tísnivým dojmem. A zároveň z vás jemnými melodiemi doluje emoce. Sám svůj styl označuje slovem „spacetronica“. Vloni vydal album Nemesis, kde se ozývají i živé nástroje. „Když jsem Nemesis předváděl naživo, lidé reagovali různě: jedni chválili, jiní říkali, že se to nedá poslouchat. A někdo dokonce tvrdil, že to byl doom metal,“ usmívá se Petr. Hlavu si z toho nedělá, pod hlavičkou Subject Lost nehodlá přistupovat na kompromisy. Hudbu, až na pár studiových kolaborací, produkuje výhradně sám, sám si vše vydává. „Prostě ráno vstanu a vydám si, co chcu.“ Živě vystupuje samozřejmě též osamocen. I když by se od designéra očekávala promyšlená vizuální show a projekce, živé hraní doprovází tma. „Nemusím minimalismus, ale baví mě jednoduchost. Projekce je fajn, jenže odvádí pozornost. A já prostě zaostřuju na věci.“

Obraz ze souboru Lost Prototypes, který se dal ve velkoformátových tiscích zakoupit.Obraz ze souboru Lost Prototypes, který se dal ve velkoformátových tiscích zakoupit. | Subject Lost

Zatím poslední, letošní, projekt Norbert 6 propojuje oba Petrovy obory. Jde o jedenáctiminutový emočně silný animovaný film o zatoulaném robotovi, který zůstal na planetě Zemi poté, co ji lidé koncem 21. století pro totální zničení opustili a přestavěli v jednu velkou továrnu. „Narodil jsem se jako malý čip a miloval jsem to,“ začíná vyprávět malý robot Norbert 6 o svém osamělém životě ve snímku, který visí ve vesmíru YouTube. Vznikl k němu i plnohodnotný hudební soundtrack. A Subject Lost míří k další profesi. „Teď točím dva videoklipy, nakoupil jsem filmařské vybavení a chci tím něco odstartovat. Jen ještě přesně nevím co.“ Když se vrátím k budoucnosti lidstva a létání do vesmíru, odpovídá: „Těším se na to, co bude.“ Ani se nedivím, Subject Lost ve světě budoucnosti totiž už nějakou dobu žije.

Petr Adamec

Subject Lost, vlastním jménem Petr Adamec, se narodil 8. 6. 1989 v Karviné. Pracuje jako grafický designér, ilustrátor, režisér, animátor a hudebník. Ve 20 letech přešel do Ostravy, kde jako DJ, tehdy hrající drum and bass a později dubstep, začal tvořit vlastní skladby. Své hudební zaměření rozšířil o žánry jako IDM, house nebo post-rock. V roce 2014 se přestěhoval do Prahy.

Z diskografie:

  • Made of Numbers LP (2013)
  • Expo Nova LP (2014)
  • Shelter EP (2015)
  • Nemesis LP (2015)
  • Norbert 6 Soundtrack (2016)
  • Pioneers EP (2016) (aka Moonspotter)
  • Subject Lost & Abayo – Vulpes Vulpes EP (2016)