Svět i Česko jsou pod dohledem inteligentních kamer. Bát se prý nemáme

Tepelný pohled.

Tepelný pohled.

Svět je pod dohledem vyspělých inteligentních kamer, které monitorují běžné každodenní dění v soukromých i veřejných prostorách. Také v Česku se trend rychle uchytil a naše země v této oblasti patří mezi nejvyspělejší oblasti v regionu. Kamery totiž už dávno neslouží pouze jako bezpečnostní prvek, ale data, která zachytí, umožní zpracovat a analyzovat pro další účely.

„Oblast bezpečnosti samozřejmě stále převládá, ale mnoho firem a organizací s obrazem zachyceným na kameru pracuje i jiným způsobem,“ říká v rozhovoru pro E15.cz Petr Tošner ze společnosti Axis, která je největším světovým výrobcem dohledových IP kamer. Inteligentní monitorovací systémy se prosazují zejména v prostorách, jakými jsou obchodní domy, prodejny či letiště.

Moderní kamery umí vytvářet například takzvané heatmapy – v rámci monitorované oblasti barevně zobrazí místa, kde se nejvíce pohybují lidé, podobně jako Predátor mohl vidět tepelné mapy svých nepřátel. Na základě těchto údajů je pak možné předcházet například dlouhým frontám u platebních kas v obchodech či je možné rozvěsit navigační prvky a reklamní cedule v obchodních centrech. Dohledové kamery se používají i při čerstvě začaté rekonstrukci dálnice D1 a je díky nim možné sledovat provoz, předcházet zácpám a rychle reagovat na případné nehody.

Kamery rovněž zvládají odhalit podezřelé osoby na letištích, detekovat požár, číst poznávací značky automobilů a porovnávat je s databází, v omezené míře zvládají „vidět ve tmě“ i bez tradičního „zeleného filtru“ a ve specifických prostorách s dobrými okolními podmínkami lze rozpoznávat také obličeje, což může pomoci třeba na letištích při hledání podezřelých osob.

Všimněte si růžového slona

Tato inteligence nad tradiční optickou vrstvou je pro firmy stěžejní a dokáže nahradit nedokonalou práci člověka. „S našimi zákazníky děláme různé testy,“ popisuje Petr Tošner. „Bezpečnostní pracovník, který se ve své kanceláři dívá na mnoho monitorů a záznamů z různých kamer, má pramalou šanci, aby všechen pohyb zaregistroval,“ pokračuje. „Před jednou kamerou jsme například nechali projít velkého růžového slona a člověk, který obraz z kamer sledoval, si ničeho nevšiml.“

Tuto práci tak zastávají IP kamery, které mohou být na různé typy úloh naprogramovány a nastaveny. Mohou upozornit na to, že se někde shlukuje velké množství osob, i když to na tomto místě nebývá zvykem, zvládnou upozornit na opuštěné zavazadlo na letišti, mohou se zapínat jen v případě pohybu a podobně.

Společnost Axis a další výrobci se proto snaží nad své IP kamery stavět otevřené standardy, pomocí které je možné si vyvinout vlastní aplikace a software podle toho, jak daná firma hodlá kamery využít. V budoucnu se počítá i s tím konceptem, že tyto kamery budou mít podobné obchody s aplikacemi, jaké jsou dnes běžné u iOS a Androidu.

Systém nade mnou to teď vyhodnotí. Dohledové IP kamery.Systém nade mnou to teď vyhodnotí. Dohledové IP kamery. | Jan Sedlak

Pokročilé funkce digitálních IP kamer představují nejenom obrovský prostor pro růst jejich výrobců (dohledové IP kamery už dnes tvoří 60 procent globálního i českého trhu, zbytek jsou pak „hloupé“ analogové), ale také pro různé partnery a integrátory. Samotní výrobci se totiž často na instalaci kamer nespecializují a nechávají to na firmách, které kamery využití při komplexních projektech. „Samotnou kameru většinou nikdo nechce, je potřeba k tomu celý bezpečnostní systém. Takže třeba na letištích naše produkty nasazuje IBM a jemu podobné firmy, které se komplexními systémy zabývají a umí je napojit na své služby a další produkty, třeba servery a informační systémy,“ vysvětluje Petr Tošner z Axisu.

Konkrétně Axis má v Česku už 600 partnerů, z nichž někteří (například NetRex) jsou významní i v globálním měřítku. Tito partneři mohou ke kamerám postavit například ukládání zachycených dat v cloudu a tak dále.

Svět pod drobnohledem

Axis ovládá světový trh s tímto zbožím a prozatím každým rokem roste o 26 procent, přičemž klíčové oblasti tvoří maloobchod a doprava. „Očekáváme, že si tempo růstu i postavení na trhu udržíme i nadále,“ tvrdí Tošner. Axis své centrum pro střední a východní Evropu umístil do Prahy, odkud aktivity koordinuje a řídí. Část výroby pokročilých kamer probíhá i na Slovensku a v Polsku a u Prahy je i rozsáhlé distribuční a testovací centrum. „Český trh je v tomto ohledu velmi vyspělý, Praha je strategicky výhodné místo a rovněž zdejší lidé mají dobrou pověst,“ popisuje Tošner rozhodnutí o umístění centrály do Prahy.

Propletenec kamerových systémů ve veřejném i soukromém prostoru logicky vyvolává i obavy z možného sledování a zneužívání dat. Češi toto údajně na rozdíl třeba od Němců příliš neřeší, diskuse o ochraně soukromí ale probíhá i zde.

Kamery může ovládat i člověk, v analýze ale hraje velkou roli software.Kamery může ovládat i člověk, v analýze ale hraje velkou roli software. | Jan Sedlak

„Obecně lze říci, že drtivá většina záznamů není použita a hodně firem data nijak dlouho neskladuje,“ tvrdí Tošner. To potvrzují i některé firmy a instituce, které E15.cz oslovil. „Vyhodnocujeme například pohyb uživatelů, je ale anonymní. Kamerové údaje, které pomáhají odhalit drobné loupeže, uchováváme pouze v řádech dnů a pak jsou mazány,“ říká zástupce velkého obchodního domu, který nechce být jmenován. „Je to jednak kvůli zachování soukromí, ale ukládané video má i přes úsporné kódování značný objem a jeho skladování stojí nemalé peníze.“

IP kamery nabízí i funkce pro „začernění“ obrazu, jenž by neměl být vidět. Pokud tedy například obchod kamerou hlídá okolí vchodu do budovy a snímání kamery zasahuje i na protější zahrádku kavárny, je možné tuto část rozmazat a nemonitorovat.

Využívají se ostatně i data ze SIM karet (viz třeba jejich zpracování a ) a i obyčejná platba kreditní kartou je údaj, který vygeneruje hromadu informací. I proto se big data a jejich analýza stávají byznysem ve stovkách miliard dolarů.