Světové architektuře nechybí vtip i notná dávka invence

Co nového chystají architekti světových jmen za dveřmi svých studií od Číny po Londýn? Mnoho staveb se pyšní přívlastkem začínajícím předponou nej-. Ať už se jedná o nejvyšší budovu Evropy, nejmodernější terminál zaoceánských parníků, nebo největší přístavbu Louvru, nikdy tu nechybí vtip a notná dávka invence.

Co nového chystají architekti světových jmen za dveřmi svých studií od Číny po Londýn? Mnoho staveb se pyšní přívlastkem začínajícím předponou nej-. Ať už se jedná o nejvyšší budovu Evropy, nejmodernější terminál zaoceánských parníků, nebo největší přístavbu Louvru, nikdy tu nechybí vtip a notná dávka invence.

#####Křišťálový střep Renza Piana

Začátkem příštího roku vyroste v londýnské čtvrti Southwark nejvyšší budova Evropy. Již dnes se drápe do mraků její betonový skelet obsahující 44 výtahů a centrální konstrukci pro 305 metrů vysokou budovu. Podle stavebního plánu se v květnu 2012 budova s příznačným názvem Shard (střep) obleče do skleněného pláště dvojité pasivní fasády, která má odrážet světlo a proměnlivou náladu ročních období. K ostrému tvaru budovy tvořené osmi střepy prý inspirovaly slavného italského architekta, známého především pro jeho Centre Pompidou v Paříži, lodní stěžně dávného přístavu na řece Temži.

Mrakodrap totiž od roku 2009 vzniká přímo na břehu řeky v centru britské metropole a spolu se 17patrovou kancelářskou budovou The Place, obnoveným vlakovým i autobusovým nádražím London Bridge Station, stáním pro taxi a centrální piazzou utvoří staronovou čtvrť jménem London Bridge Quarter. Může teď přes řeku komunikovat se svým menším bratříčkem od Normana Fostera, pouhých 180 metrů vysokou „Okurkou“. Štíhlá budova s 87 patry poskytne klasicky rozvržené útočiště luxusním kancelářím, restauracím, pětihvězdičkovému hotelu Shangri-La s celým patrem věnovaným lázním a 13 pater velmi drahých apartmánů.

Poslední čtyři podlaží nabídnou očekávanému milionu návštěvníků ročně 360stupňový výhled nejen na Londýn, ale i do jeho širokého okolí. Prý bude možno dohlédnout až do vzdálenosti šedesáti pěti kilometrů. Mezi jednotlivými střepy fasády umístil Renzo Piano průduchy zajišťující přirozenou ventilaci. Tvoří propojení s venkovním prostředím, které tak často chybí v hermeticky uzavřených budovách. (www.rpbw.com)

#####New York podle Gehryho

[file:10499:small:right]

Frank O. Gehry, spoluautor Tančícího domu na pražském nábřeží, tentokrát roztančil Newyorčany v sousedství Brooklynského mostu na Manhattanu. Jak je pro světoznámého architekta typické, dokonce i svůj první mrakodrap o výšce 265 metrů pokryl rozvlněnou fasádou z odlehčených kovových plátů. Tentokrát přiznává inspiraci drapériemi italského barokního sochaře Giana Lorenza Berniniho. Multifunkční budova skrývá pod dynamickým pláštěm 900 bytových jednotek s unikátním vybavením a servisem, jež jsou od prvních měsíců letošního roku připraveny pro nové nájemníky. Které z bytových družstev se může pochlubit vlastním bazénem a lázněmi s celoproskleným výhledem na město v 7. patře, zatímco sousedé mohou pořádat barbecue na terasách o patro níže?

K dispozici na objednávku jsou i luxusní jídelna a slavnostní hala s pianem, kde mohou obyvatelé apartmánů pořádat rodinné oslavy či večírky s přáteli – to vše s výhledem do zelených korun stromů City Hall Parku. K pohodlí „vertikálního města“ slouží také základní škola pro 600 studentů (je postaráno i o předškoláky) a nemocnice New York Downtown Hospital, která završuje komplexní péči o jeho obyvatele. Téměř by nemuseli opustit vlnící se zdi tří na sobě naskládaných zužujících se bloků. Byla by to škoda, protože v těsné blízkosti nejvyšší obytné budovy New Yorku vznikla dvě náměstí plná lákavých obchodních center.

Všech 76 pater na adrese 8 Spruce Street nese otisk svého tvůrce, především interiéry rezidenčních prostor, ale také lobby budovy či jejích relaxačních pater vycházejí z návrhů architekta. Jednotný design detailů, jakými jsou například podlahy z bílého dubu, kliky vstupních dveří i veškeré povrchy vznikající z organických forem dodávají komplexu ráz s nálepkou „svět podle Gehryho“. (www.newyorkbygehry.com)

#####1000 a 1 noc v Louvru

Létající koberec z arabských pohádek přistane v příštím roce na jednom z jižních nádvoří pařížského Louvru postavených v neoklasicistním stylu. Jedno z největších světových muzeí zastřeší symbolicky zvlněnou střechou tvořenou skleněnými disky na dva tisíce exponátů sbírky islámského umění. Před šesti lety navrhli architekti Mario Bellini a Rudy Ricciotti budovu s devadesátitunovou ocelovou konstrukcí, jejíž spodní podlaží je zapuštěno do země, nad kterým se klene přízemní část – obojí o celkové ploše 4610 metrů čtverečních.

Největší zásah do architektonického konceptu muzea od dob skleněné pyramidy, která vznikla v roce 1989 podle návrhu newyorského architekta Ieoh Ming Pei, z velké části financoval saúdský princ Waleed bin Talal. Jeho dar za velké slávy a přítomnosti tehdejšího ministra kultury přijal prezident Louvru Henri Loyrette jako výraz a zástavu dobré vůle v oblasti francouzsko-islámských vztahů. Původní datum dokončení budovy bylo stanoveno na rok 2009, avšak práce postupně posouvaly termín rok za rokem, takže s největší pravděpodobností zhlédnou návštěvníci novou expozici až roku 2012. (www.mariobellini.com)

#####Sir Foster v Hongkongu

Britský sedmdesátník ozdobený šlechtickým titulem za zásluhy v oblasti architektury, sir Norman Foster, je stále v kondici. Udržuje vysoké tempo ve všech pobočkách Foster + Partners roztroušených po celém světě. Kromě letos dokončené bankovní centrály BMCE v Maroku, první stavby pod hlavičkou anglického šlechtice na africkém kontinentu, začala v tomto roce společnost s výstavbou další bankovní centrály v Číně, stanice prvního rychlovlaku v Saúdské Arábii a s revitalizací Convention Center ve Washingtonu. K počinům prvního pololetí letošního roku přibylo v dubnu i položení základního kamene další z unikátních staveb F+P – lodního přístavu Kai Tak v Hongkongu.

Nový terminál vzniká v jihozápadním cípu bývalého letiště a tvoří tak zcela novou bránu do města s výhledem na Hongkong i Kowloon. Hliníkovými panely pokrytá budova s podlouhlým oválným tvarem evokující zaoceánské parníky nemíní sloužit pouze k odbavení 8400 pasažérů a 1200 členů posádky, což je její maximální kapacita. Promenáda, která prochází celým prostorem a otevírá se do střešní zahrady, má fungovat i jako místo odpočinku. Otevřená i chráněná prostranství budou skýtat útočiště pro piknik s rodinou či přáteli, ale také pro formálnější akce, jako jsou svatby nebo různé bankety. Hala o celkové délce 675 metrů se může rázem proměnit v prostor pro kulturní akce, představení nebo ve výstavní galerii.

Třípodlažní budova s betonovou konstrukcí by tak měla být schopna celoročního polyfunkčního využití za vydatné podpory velkého množství restaurací a obchodů. Foster + Partners již od 70. let minulého století pečlivě dbají na dopad svých staveb na životní prostředí. V únoru letošního roku učinili v tomto směru další krok, když do svých řad integrovali tým inženýrů specializovaný na udržitelnost architektury. Proto i terminál Kai Tak bude patřit ke stavbám čerpajícím energie z obnovitelných zdrojů a bude využívat například dešťovou vodu k ochlazování. (www.fosterandpartners.com)