Světoznámý ostrovní stát získává část elektrické energie z cukrové třtiny

Mauricius. Ilustrační foto

Mauricius. Ilustrační foto Zdroj: NA, CC BY-SA 3.0

Mauricius. Ilustrační foto
Mauricius. Ilustrační foto
Mauricius. Ilustrační foto
Mauricius. Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Mauricius mnozí lidé považují za opravdový ráj na zemi. I on se však pochopitelně potýká s různými problémy. Jeden z těch největších spočívá v tom, že je dlouhodobě závislý na dovozu ropy za účelem výroby elektřiny.

Podle Phys.org se však tato situace pomalu ale jistě mění. Inkriminovaný ostrovní stát totiž investuje značné prostředky do solárních, větrných i vodních elektráren… a kromě toho rovněž využívá svou klíčovou plodinu: cukrovou třtinu.

V současné době má Mauricius k dispozici dostatek biomasy na to, aby mohl pokrýt působivých 14 % z celkové spotřeby elektřiny. Energie vzniká spalováním materiálu zvaného „bagasse“, což jsou pozůstatky po zpracování výše zmíněné cukrové třtiny.

V rámci tohoto procesu navíc dochází ke znovuzachytávání oxidu uhličitého, kterým jsou následny syceny nealkoholické nápoje.

Pokud jde o energetické inovace, od Mauriciu by se tak nepochybně mohla inspirovat řada jiných oblastí světa, na něž začínají doléhat důsledky globálního úbytku fosilních paliv.

„Cílem vlády je do roku 2025 zvýšit podíl obnovitelné energie v energetickém mixu na 35 %,“ prohlásil v dané souvislosti místopředseda mauricijské vlády a ministr energetiky Ivan Collendavelloo. „35 % není daleko, příští rok budeme mít 11 solárních parků a minimálně 2 větrné farmy.“

Článek vyšel na serveru VTM >>>