Švýcaři vyrobili první bílý solární panel na světě. Umí i další barvy

Konec modré. To jsou skutečně barevné solární panely, přesvědčují profesor Christophe Ballif a jeho kolegyně z centra CSEM Laure-Emmanuelle Perretová

Konec modré. To jsou skutečně barevné solární panely, přesvědčují profesor Christophe Ballif a jeho kolegyně z centra CSEM Laure-Emmanuelle Perretová Zdroj: CSEM

Černá a modrá, dvě nejúčinnější barvy, které se využívají při výrobě solárních panelů, jsou přežitkem. Inženýři Švýcarského centra pro elektroniku a mikrotechnologie (CSEM) vyvinuli technologii, jež umožňuje vyrábět barevné solární panely s téměř nezměněnou účinností – a dokonce i první bílé solární panely na světě.

Tým Christopha Ballifa z Polytechnického institutu v Lausanne použil technologii solárních článků, které vyrábějí elektřinu působením infračerveného záření. Tu zkombinoval s vlastním filtrem, jenž rozkládá viditelné světelné spektrum mimo jiné i na infračervené záření. Lze tak vyrábět nové solární panely a zároveň povrchově upravovat ty současné.

„Celá desetiletí se architekti pídili po možnosti přizpůsobit barevnost solárních panelů duchu svých staveb, nebo dokonce odmítali využít ekologický energetický zdroj kvůli vzhledu,“ vysvětlili svou výzkumnou motivaci odborníci z CSEM.

Kromě estetické stránky nabízí švýcarská technologie další výhodu – nové či upravené panely mohou fungovat při teplotách o dvacet až třicet stupňů nižších než standardní modely.