Symbol revoluce představí nový recitál

S nebývalou ochotou zazpívá ve svém stejnojmenném recitálu Marta Kubišová v Městském divadle v Sokolově.

Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou. Teď když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí.

Společně s Martou Kubišovou zpívaly hymnu sametové revoluce miliony lidí. Pěvecká hvězda šedesátých let se stala jednou z ikon převratných změn na začátku let devadesátých.

Ve středu 29. února se legendární zpěvačka, trojnásobná zlatá slavice, představí v Městském divadle v Sokolově ve svém nejnovějším recitálu S nebývalou ochotou.

Na západě Čech získala Kubišová své vůbec první angažmá. Psal se rok 1963 a mladá zpěvačka se stala členkou souboru divadla Alfa v Plzni.

„Spolu s Bobanem Ondráčkem jsme vystupovali v Ukradeném měsíci, naší první inscenaci od Ludvíka Aškenazyho,“ vzpomíná na svém webu zpěvačka.

Od září 1964 zakotvila v Praze. Na radu Jana Schneidera si Kubišovou přitáhlo Divadlo Rokoko na Václavském náměstí, když z divadla právě odešla Eva Pilarová. První premiérou na podzim toho roku bylo Schneiderovo pásmo Chan&Son.

Cesta na vrchol

V prosinci 1965 se poprvé sešla s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem. V Rokoku začali zkoušet představení Čekání na slávu. Sezona v roce 1966 byla úspěšná. „Přišla i stříbrná Bratislavská lyra za duet Oh, Baby, Baby,“ vzpomíná Kubišová. Ten nazpívala právě s Vondráčkovou.

V ten samý rok si Kubišová zahrála i ve filmu Jana Němce Mučedníci lásky.

V roce 1967 získala svého prvního Zlatého slavíka a bronzovou Bratislavskou lyru za duet Nech tu lásku spát s Waldemarem Matuškou. Účinkovala v seriálu Píseň pro Rudolfa III.

V lednu 1968 odcestovala s Vondráčkovou a Neckářem do francouzského Cannes na soutěž MIDEM. V březnu pak byla premiéra představení Filosofská historie v Rokoku.

„V dubnu jsem vystupovala v pařížské Olympii na pozvání Bruna Coquatrixe,“ chlubí se Kubišová.

V témže roce získala i zlatou Bratislavskou lyru za píseň Cesta a úspěšný rok si zpestřila televizním recitálem Náhrdelník melancholie režiséra Jana Němce.

Modlitba pro Martu

Do rozkvětu talentované zpěvačky pak navždy vstoupil jedenadvacátý srpen roku 1968. Po okupaci vojsky Varšavské smlouvy se její píseň Modlitba pro Martu stala národním protestsongem.

Skvěle nastartovaná kariéra ještě nějaký čas rozkvétala. V listopadu 1968 vzniklo známé trio Golden Kids, tedy Kubišová, Vondráčková a Neckář, které v lednu 1969 znovu odcestovalo do Cannes.

„Právě tehdy se na Václavském náměstí upálil Jan Palach, a tak jsme spěšně odzpívali a vrátili jsme se okamžitě zpět do Prahy,“ líčí ve vzpomínkách Kubišová.

V anketě Zlatý slavík za rok 1968 skončila zlatá a sklidila nadšené kritiky.

V roce 1969 se Kubišová poprvé vdala – za režiséra Jana Němce, se kterým ještě stihla natočit hudební medailon Proudy lásku odnesou. „Jednalo se vlastně o klipy k mému prvnímu sólovému albu Songy a balady,“ vysvětluje Kubišová.

V lednu 1970 natáčelo trio Golden Kids podle scénáře Jaroslava Dietla a v režii Jaromíra Vašty film v koprodukci se ZDF s názvem Revue pro následníka trůnu, který však spatřili diváci až po revoluci.

Šestého ledna vyprodalo trio Lucernu s programem Music Box No. 2 a Kubišová se znovu stala zlatou slavicí za rok 1969. „Cenu jsem ale obdržela už jen soukromě za dveřmi redakce Mladého světa,“ vzpomíná.

Doba přituhovala, začala normalizace a opravdu tvrdá cenzura. Naposledy vystoupila s Golden Kids 27. ledna 1970 ve sportovní hale v Ostravě, pak jí Pragokoncert zakázal uměleckou činnost.

Znovu Kubišovou rozezpívala až sametová revoluce v roce 1989. Z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí 21. listopadu poprvé po letech zazpívala Modlitbu pro Martu a hymnu. „Po boku jsem tehdy měla kamaráda Václava Havla a připadala si opravdu jako ve snu,“ vzpomíná zpěvačka.

MARTA KUBIŠOVÁ: S NEBÝVALOU OCHOTOU

• Nejnovější recitál pěvecké hvězdy 60. let a ikony sametové revoluce.
• Termín: 29. února v Sokolově.
• Hostem večera je Milan Hein, ředitel Divadla Ungelt.
• Doprovází hudební skupina Petra Maláska.
• Vstupné 390 až 430 korun.