Táborský bazén láká na atrakce, Turovec zase na ticho a klid

Obyvatelé Tábora mají nespočet možností, kam ve městě a okolí vyrazit k vodě.

Ve dnech, kdy slunce přidává na intenzitě, je touhou skoro každého svlažit tělo. Sprcha bývá jen slabou náhražkou. Ponořit se pod hladinu a svobodně udělat pár temp v čisté vodě je vysvobozením. Sedmička přináší sedm tipů a postřehů z míst, kde ho lze najít.

1. Táborský bazén (vstupné od července 80 korun)

Pro obyvatele Tábora je to nejdostupnější varianta, jak se zchladit v parných dnech přímo v centru města. Venkovní koupaliště je do začátku prázdnin otřevřené podle počasí od dvanácti do osmnácti hodin. Návštěvníci zatím musejí vcházet přes vchod vnitřního bazénu.
Hlavní vstup bude v provozu od 1. července. Maminky s dětmi a kočárky se do areálu tudy zatím nedostanou. „Je to pro nás trochu komplikace. Je třeba poprosit vždy někoho u kasy, aby nás pustil. Jinak jsem spokojená. Děti si hrají v klidu v brouzdališti a dá se tady strávit příjemné odpoledne,“ říká Iva Severová z Tábora.
Voda má venku mezi dvaadvaceti až čtyřiadvaceti stupni. V jedné polovině bazénu se skluzavkami mohou plavci relaxovat mezi tryskami, v druhé jsou pětadvacetimetrové dráhy. Atrakcí je tobogan. Nejen ten pozorně hlídají plavčíci. „Po několika jízdách se děti rozkoukají. Nudí se, tak zkouší blbosti,“ říká plavčice Hana Pecháčková, když zrovna okřikla malého kluka, který chtěl skluzavku sjet ve stoje.
Kolem bazénu na vybetonovaném prostoru si mohou návštěvníci pronajmout za padesát korun dřevěná lehátka, kousek dál jsou dva beachvolejbalové kurty. „Jen ty ceny v občerstvení by mohli trochu stáhnout,“ postěžuje si jeden z návštěvníků. Třeba hranolky za třicet korun se mu zdají moc drahé.

2. Slunečná pláž (Jordán)

Asi poslední sezonu slouží lidem Slunečná pláž u Jordánu. Pak nastoupí bagry. K dispozici je trochu provizorní WC, napuštěné brouzdaliště, především ale široká nabídka občerstvení. Kdo chce, ochrání ho před sluncem vzrostlé vrby. „Mám radši přírodní koupání, takže chodím sem. Až Jordán zezelená, tak pojedu na Knížečák,“ uvažuje Jan Musil.

3. Knížecí rybník (5 km)

Koupání v Zárybničné Lhotě je skutečně pro mnohé obyvatele Tábora snadnou variantou, když se začne voda v Jordánu kazit. Na výběr je travnatý plácek přilehlý k místnímu kempu, kde je restaurace a záchody. „Vždycky si tam odskočím a nikdo mě nevyháněl,“ říká Alena Tomešová. Jen parkování je u hlavní silnice. Na jedné straně příjezdové cesty do kempu řidič stát nesmí, na druhou se moc aut nevměstná. Zvolit lze i druhý břeh rybníku, který je spíš ve stínu borovic.

4. Plánský bazén (9 km, vstupné 50/30 korun)

Kontrast průzračné vody v bazénu a jezu na toku Lužnice hned vedle přitahuje pozornost a láká k relaxaci. Koupaliště je otevřené už od osmi ráno do osmi večer. I když prší.
„Tuhle jsem se tady pomalu třásla zimou a lidi se koupali,“ směje se správkyně areálu Pavlína Hrazdírová.
S parkováním je to ale obtížné. Místo pro auta tu prakticky není. Vyplatí se spíš přijet na kolech, pro které je tu připravený kolostav u břehu řeky. Tudy vede cesta i k hlavnímu vchodu. „Lidi si to často pletou a chodí přes restauraci,“ bere Hrazdírová mýlku návštěvníků s humorem. Velký zájem je o pronájem buď tenisového, popřípadě nohejbalového kurtu a placu na beach volejbal. 5. Turovec (10 km, celodenní vstupné 40 korun)

Bazén v Turovci je nezvyklým bonusem na tak malou vesnici. Leží sice pod hrází rybníka, po které ale moc aut nejezdí. Z návsi sem dolehá maximálně klid a ticho. Překvapení jsou také náhodní turisté na kolech. „Nemohli jsme jinak než zastavit a vykoupat se,“ svěřuje se Lukáš Musil. Kromě místních k bazénu dojíždějí často maminky s dětmi.
„Přijedou někdy brzo ráno autobusem, aby si vybraly dobré místo, a jsou tu skoro celý den,“ říká pokladní. K občerstvení může posloužit místní hospoda, obchod se smíšeným zbožím, v létě by tu měl být i stánek. Nechybějí dětské prolézačky, chemické záchody nebo víceúčelová sportovní plocha s umělým povrchem.

6. Roudná (15 km)

Dobré místo na opalování nebo naopak chladivý stín naleznou návštěvníci na pískovně v Roudné. Po odbočení z hlavní silnice od Tábora se dají řidiči za značkou Roudná doleva. Pak první možnou křižovatkou doprava a pojedou pořád rovně až k autokempu. K menší svažité pláži vede kolem vody úzká cesta. Břeh je obrostlý stromy. „Čistotu vody bych přirovnala ke Světu v Třeboni. V parném létě je ale vyhřátější. Nevýhodou možná je, že na pláž se nevejde moc lidí,“ vysvětluje Simona Procházková, která je poblíž Roudné na dovolené.

7. Soukeník (S. Ústí)

První sezona po opravě jezu čeká návštěvníky Soukeníku. Změnou jsou poražené stromy u prašné cesty, kde teď řidiči budou těžko hledat stín k zaparkování.
Na posekané trávě stojí několik laviček, vstup do vody výš nad jezem je vysypaný kamínky. Před nebezpečím jezu ale varuje cedule. Poblíž je také hospoda u chatek.