Tae-bo: Box a kopy do prázdna

Tae-bo je především o kopech a úderech do prostoru. Zkusit si ho může úplně každý.

Tae-bo kombinuje prvky taekwon-da, karate či kung-fu. V dnešní době se těší oblibě všech, kteří chtějí zapracovat na své fyzické kondici. Cvičící se na hodinách tae-ba vždycky pořádně vypotí.
„Tae-bo dělám hlavně z toho důvodu, že mě baví dynamické sporty. Na hodiny jsem začala chodit asi před dvěma lety. Někteří lidé mají představu, že se na tae-bu mlátí do boxovacích pytlů. Tak to v žádném případě není. Při cvičení se podle cvičitelky boxuje a kope do prázdna,“ uvádí jednadvacetiletá studentka z Frýdku Sabina Ivančáková.
Všichni návštěvníci musí cvičit podle cvičitelky, aby se nikomu nic nestalo. „Mým úkolem je naučit klienty, aby dělali všechny pohyby správně. U některých je opravdu zapotřebí dodržovat přesně instrukce. V jiném případě může hrozit nějaké poranění v podobě natažení nebo dokonce přetržení svalů,“ upozorňuje trenérka Ivana Černochová, která provozuje hodiny tae-ba ve Frýdku-Místku už deset let.
Tae-bo je vhodné jak pro muže, tak pro ženy jakéhokoli věku. „Myslím si, že je hodně populární díky tomu, že patří mezi novější sporty. Takový aerobic tady byl vždycky. Chodí na něj lidé především ve věku od dvaceti do pětačtyřiceti let. To jasně dokazuje, jak moc je oblíbené a že je vážně pro všechny,“ přibližuje Ivančáková.
Hodiny tae-ba umožňují zúčastněným vybít ze sebe případnou zlost. „To je asi největší výhoda oproti spinningu, na kterém se jen šlape na kole. Při tae-bu se člověk pořádně vyřádí,“ srovnává Ivančáková.
Žádná mistrovství ani jiné soutěže v tae-bo nejsou. Trenéři se však musí pravidelně účastnit workshopů. „Nedávno jsem se zúčastnila mezinárodního workshopu v Holandsku. Musím je absolvovat čtyřikrát do roka. Jinak bych si musela po dvou letech udělat novou licenci,“ uzavírá Černochová.