Tajemství Hangáru číslo sedm, kde sídlí Rudí býci

Hangár číslo 7 v Salcburku

Hangár číslo 7 v Salcburku Zdroj: Libor Budinsky

Přestože rakouský Salcburk je spíše konzervativním městem, které žije především z odkazu svého slavného rodáka Wolfganga Amadea Mozarta, na místním letišti můžete nahlédnout do žhavé technické přítomnosti a budoucnosti. Legendární Hangár číslo 7 je totiž domovem slavné letky společnosti Red Bull a také sídlem jedinečného muzea moderního létání.

Plán postavit na letišti v Salcburku hangár pro letadla a formule ze sbírky majitele Red Bullu Dietricha Mateschitze se poprvé objevil v roce 1999 a hned bylo jasné, že už samotná stavba musí být výjimečná. Proto byl jako autor stavby vybrán milovník extravagantní moderny, salcburský architekt Volkmar Burgstaller, který brzy naplnil veškerá očekávání.

Ze skla a oceli

V následujících letech na okraji města vyrostl značně futuristický letecký hangár postavený z 1200 tun oceli a sedmi tisíc čtverečních metrů speciálního skla, jenž už z dálky přitahuje pozornost všech návštěvníků. I samotní Salcburčané, kteří jsou jinak značně hákliví na jakoukoli modernu a třeba budovu Moderního umění na kopci nad městem posměšně přezdívají krabice od bot, ultramoderní hangár přijali za svůj, snad i proto, že byl postaven až na letišti, a tedy značný kus za městem, díky čemuž nijak nenarušuje starosvětskou atmosféru centra. Letos v srpnu slaví Hangár číslo 7 první kulaté, tedy desáté narozeniny, neboť byl otevřen 22. srpna 2003. A protože je naplněn spoustou zajímavých exponátů, stal se již dávno povinnou zastávkou všech velkých i malých kluků, kteří projíždějí kolem města.

Hangár číslo 7 v SalcburkuHangár číslo 7 v Salcburku | Libor BudinskyFuturistický letecký hangár oslavil letos v srpnu desáté výročí vzniku

Království letadel

Futuristické provedení hangáru není samoúčelné, neboť prosklená oválná koule není jen mrtvou výstavní expozicí, kde na nehybné exponáty padá prach. Naopak, zdejší stroje jsou stále funkční (a často se s nimi létá) a také samotný prostor je živým místem, kde se prolíná moderní technologie, umění a zábava. Proto jsou zde vedle úchvatných exponátů vyhlášené gurmánské restaurace, bar či konferenční prostory. Ale i ty jsou ovšem poněkud bláznivé, neboť jeden z menších konferenčních „sálů“ je jako open space zavěšen přímo pod stropem. V tomto hangáru je prostě všechno tak trochu jinak.

Hlavní náplní prostoru je ovšem sbírka legendárních letadel, vrtulníků, formulí 1 či motocyklů, které jezdí a létají pod vlajkou Red Bull. A samozřejmě zde najdete i vybavení salcburského kosmického dobrodruha Felixe Baumgartnera, který v loňském říjnu v rámci projektu Red Bull Stratos skočil z 39 kilometrů nad zemí a při svém „letu“ dosáhl rychlosti 1357 kilometrů v hodině, čímž jako jediný člověk v historii překonal rychlost zvuku bez použití nějakého vozidla či letadla. Vstup do Hangáru 7 je zdarma.

Formule ze sbírky Hangáru číslo 7Formule ze sbírky Hangáru číslo 7 | Libor BudinskyMezi adrenalinovými exponáty v Hangáru číslo 7 jsou i úspěšné vozy seriálu mistrovství Formule 1 ze stáje Red Bull

Co ochutnat Součástí Hangáru číslo 7 je také vyhlášená restaurace Ikarus, která pod vedením znamenitého šéfkuchaře Richarda Ekkebuse získala michelinskou hvězdu. Co vyzkoušet Salcburk proslavily Mozartovy kuličky, které jsou dnes k dostání po celé Evropě. Ale ty pravé, stále ještě ručně dělané, můžete zakoupit a ochutnat pouze v centru Salcburku, ve vyhlášené cukrárně Fürst, která je vyrábí od roku 1890.