Takřka neznámý Jiří Brdečka

Jiří Brdečka

Jiří Brdečka Zdroj: ctk

Třídisková DVD kolekce nabízí animované filmy proslulého scenáristy.

Císařův pekař a pekařův císař, Obušku, z pytle ven!, Adéla ještě nevečeřela či Limonádový Joe. To jsou nejslavnější díla, na nichž se povětšinou scenáristicky podílela legenda československé komedie a kinematografie Jiří Brdečka.
Možná pro někoho pak bude překvapením, že svět jej vnímal především jako tvůrce animovaných filmů a také Brdečka právě formu krátkého animovaného filmu považoval za svému nitru nejbližší. Nyní vychází třídisková edice krátkých animáků Jiřího Brdečky, která může tuto historickou nespravedlnost napravit.

Edice nabízí celkem 34 filmečků, z nichž nejstarší (Pérák a SS) vznikl již v roce 1946 a nejnovější (Třináctá komnata prince Měděnce) v roce 1980. Jako bonus zde pak je podrobný obrázkový scénář k již nedokončenému filmu Staroněmecká pohádka aneb Menší růžová zahrada aneb Laurin, král pidimužíků.

Nechybí zde ani slavné snímky Jak se člověk naučil létat či Špatně namalovaná slepice, za které si Brdečka odvezl nejvyšší ocenění z prestižních filmových přehlídek, jako byly festival v Cannes nebo v Annecy.

Důležitější než u jiných podobných edic je pak doprovodná brožura shrnující Brdečkovu animovanou tvorbu. Za texty stojí trojice relevantních osobností – historik animovaného filmu Giannalberto Bendazzi, dcera Jiřího Brdečky Tereza a profesor FAMU Jiří Kubíček.

Každý z jiného úhlu představuje Brdečkův vztah k formě animovaného filmu. Nejzajímavější postřeh se týká toho, proč se Brdečkova animovaná tvorba do dějin nezapsala výrazně jako například Trnkova či Zemanova. Důvodem podle odborníků je fakt, že Brdečka se vždy cítil být spíše režisérem a nikoli výtvarníkem, snímky proto postrádají jednotící výtvarnou linii.

O to inovativnější a průkopničtější ale jeho filmy mohly být. A to nejen technicky, ale také názorově, což dokládá například již zmíněný snímek Špatně namalovaná slepice skvěle tematizující lidskou svobodu.

Jiří Brdečka: Animované filmy
(34 krátkých filmů, Česká republika, 345 minut)
Vydavatel: Anifilm, Limonádový Joe
Hodnocení: 100%