„Teče to špičkově,“ říkají v palírnách
Jó, třešně zrály, zrovna třešně zrály, sladký třešně zrály, a jak to bylo dál? Odpověď na otázku z písně Waldemara Matušky už znají palírny na Olomoucku, které opouštějí první lahve s třešňovicí. „Úroda je letos dobrá, teče to špičkově,“ říká Pavel Hnilica, majitel palírny ve Velkém Týnci.
O vypálení třešňovice je letos velký zájem, než se ale bečka naplní drobnými plody, trvá to dlouho. Ze sto litrů kvasu se vypálí sedm litrů pálenky. „Obdivuji všechny, kdo mají trpělivost a trhají třešně na kvas,“ dodává Hnilica. Letošní úroda třešní přivedla do pálenic i úplné začátečníky.
„Třešní je hodně, nevěděli co s nimi, a tak udělali kvas,“ míní Josef Jašek z pálenice v Samotiškách. Zájem získat z ovoce kořalku roste. Lidé už tolik nezavařují a vozit ovoce do výkupen se nevyplatí. „Pouští se do toho i mladší generace, což je dobře,“ usmívá se Rostislav Dočkal z Bohuňovic.
Největší nápor ovšem pálenice teprve čeká, právě totiž dozrají kvasy z meruněk. Úroda byla dobrá, a tak i meruňkovice bude letos dost. Na podzim vystřídají meruňky švestky. U těch je podle odborníků škoda, že se často pěstují nové odrůdy, které „netečou“ tolik jako ty původní. V bečkách ale končí i méně tradiční ovoce, třeba ryngle, hroznové víno nebo černý rybíz. „Už jsme letos pálili taky jahody nebo maliny,“ dodává Dočkal.