Technologické firmy proti brexitu: Opouštět unii je šílený plán

Microsoft

Microsoft Zdroj: ctk/AP

Velká Británie by měla zůstat v Evropské unii, případný brexit by ohrozil investice do technologického byznysu. Před blížícím se referendem o setrvání země v EU to prohlásily technologické firmy Microsoft a Hewlett-Packard, které na ostrovech zaměstnávají tisíce lidí. Proti brexitu se vymezují také tamní největší IT firmy.

Firma Microsoft, která otevřela první britskou pobočku už v roce 1982, má v regionu více než pět tisíc zaměstnanců. Právě členství Británie v EU bylo jedním z hlavních důvodů, proč společnost do země přišla, uvedl technologický obr. Zároveň zmínil, že první výzkumné centrum firmy v zámoří vzniklo právě v Anglii.

„Jako firma, která se v této zemi hodně angažuje, si myslíme, že Velká Británie by měla zůstat v EU,“ uvedl šéf britského Microsoftu Michel Van der Bel agentuře Bloomberg. „Historicky to bylo právě členství EU, které z Británie vytvořilo jedno z nejatraktivnějších investorských míst v Evropě,“ dodal.

Microsoft prý nadále podporuje svůj byznys na ostrovech. Avšak uvedl, že členství v EU je podstatným kritériem pro budoucí investice. „Právě tato flexibilita podnikání přitahuje ty nejlepší lidi a a investice,“ uvedl Van der Bel.

Stejný názor má také šéf britské pobočky Hewlett Packard Andy Isherwood. „Případný odchod by měl velmi nepříznivý dopad na zaměstnanost, výzkum, investice a inovace v této zemi,“ uvedl Isherwood.

Technologická špička proti brexitu

Proti brexitu vystupuje i domácí technologická špička, tedy firmy s hodnotou přes jednu miliardu dolarů (v angličtině se jim říká tzv. unicorns - pozn. aut.). Mezi ně patří web Zoopla, služba na rozvoj jídel Just East, e-commerce firma Ve a finanční starupy TransferWise nebo Funding Circle. Ostatní největší technologičtí obří se odmítly k brexitu vyjadřovat, jak píše The Independent.

„Opouštět unii je šílený plán, a to jak pro podniky i spotřebitele,“ uvedl Taavet Hinrikus, spoluzakladatel TransferWise. Podle Alexe Chestermana, spoluzakladatele internetových stránek Zoopla, by odchod z EU vedl k ekonomické a politické nestabilitě, která by mohla mít negativní vliv na britskou měnu, úrokové sazby, ceny nemovitostí a širší spotřebitelské ceny.

„Z pohledu technologického byznysu si nemyslím, že je brexit rozumný. Naopak si myslím, že bychom měli upevnit naše vztahy s Evropou na obchodní i ekonomické bázi,“ podotkl k referendu David Brown, šéf firmy Ve.

Rozhodne 23. červen. Čeká se těsný výsledek
Hlasování o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června a průzkumy veřejného mínění naznačují, že jeho výsledky by mohly být velice těsné. Podle šetření společnosti ICM ze začátku května by pro vystoupení Británie hlasovalo 46 procent dotázaných, pro setrvání 43 procent. Jedenáct procent dotázaných se ještě nerozhodlo. Jiné průzkumy naopak naznačují mírnou převahu stoupenců setrvání v EU.
Kampaň před referendem nyní v Británii vstupuje do své ostré fáze. Na Cameronův projev naváže svou řečí i jedna z hlavních postav tábora zastánců vystoupení Británie z EU, bývalý starosta Londýna Boris Johnson.