Technologičtí giganti si staví nová sídla. Nebo pomníky zašlé slávy?

Jablečný komplex by měl být hotový v roce 2016 (Foto: Apple, samospráva Cupertino)

Jablečný komplex by měl být hotový v roce 2016 (Foto: Apple, samospráva Cupertino) Zdroj: Apple

Zatímco většina amerických firem se v současnosti snaží krátit výdaje na nemovitosti, velké technologické společnosti staví nová ambiciózní sídla. Amazon, Google, Facebook a Apple si od pokrokových, architektonicky vytříbených budov slibují zvýšení prestiže i výkonnosti zaměstnanců. Škarohlídi ale připomínají příklady z minulosti, kdy vybudování nového honosného sídla předcházelo pádu firem. Moderní centrály se tak spíš staly pomníkem dřívějších úspěchů.

Za projekty nových sídel je snaha firem prohlásit: ‘Jsme jiní, jsme výjimeční. Změnili jsme svět a hodláme v tom pokračovat.’ A také to odráží robustní bankovní konta. Leží na nich hodně hotovosti,” vysvětluje stavební aktivitu technologických gigantů Margaret O'Mara, profesorka historie na University of Washington.

Vizualizace nové budovy společnosti AmazonVizualizace nové budovy společnosti AmazonVizualizace nové budovy společnosti Amazon

Jako poslední z technologických titánů představil plán nového sídla americký on-line prodejce Amazon. Ten se nechal při návrhu své centrály oslovit přírodou. Nová budova připomíná skleník a firma chce, aby její zaměstnanci pracovali v zeleni. „Hlavní zásadou našeho projektu je prostředí plné rostlin. To dává zaměstnancům mnoho výhod, které v typickém kancelářském prostředí chybí,“ uvedla firma v projektové dokumentaci.

Amazon pozměnil svůj původní plán na šestipatrovou budovu klasického tvaru a nyní chce vytvořit futuristickou řadu překrývajících se oblastí. Sídlo o pěti podlažích se má rozkládat na zhruba 700 metrech čtverečních, kromě skleníkových rostlin budou prostoru dominovat i velké stromy.

Architektonická podoba nového komplexu Bay View Campus (Foto: NBBJ, Vanity Fair)Architektonická podoba nového komplexu Bay View Campus (Foto: NBBJ, Vanity Fair) | NBBJ, Vanity FairArchitektonická podoba nového komplexu Bay View Campus (Foto: NBBJ, Vanity Fair)

Největší internetová společnost na světě – Google – už přerostla své současné sídlo v Mountain View. To je sice v mnohém velmi originální, budovy ale firma převzala od společnosti SGI a pouze je předělala podle svých představ.

Příští Googleplex - Bay View Campus - by se měl posunout více k pobřeží a Google ho bude mít plně ve své režii. O jeho architektonický návrh se postaralo studio NBBJ ze Seattlu. I tento komplex devíti pravoúhlých budov sází na zelenou energii, bude se totiž skládat z několika budov propojených mosty a s umělými zahradami na střechách. Navíc i nejvíce od sebe vzdálení zaměstnanci se v rámci areálu budou moct setkat do dvou a půl minuty, což má posílit tvůrčí spolupráci.

Vizualizace nové centrály FacebookuVizualizace nové centrály Facebooku | profimedia.czVizualizace nové centrály Facebooku

Ještě ambicióznější plán na kreativně podnětné prostředí má Facebook. Ten plánuje vybudovat novou centrálu o velikosti sedmi a půl fotbalových hřišť. Architekt Frank Gehry ji navrhl jako obrovský openspace, kde může zaměstnanec projít z jednoho konce na druhý, aniž by potkal jediné dveře. Střecha má sloužit jako park.

Mluvčí Facebooku Tucker Bounds uvedl, že rozšíření sídla bude „velmi nákladově efektivní“, protože pomůže firmě lépe vyvíjet nové produkty pro své uživatele.

Budoucí sídlo Apple, ilustrační fotoBudoucí sídlo Apple, ilustrační foto | Repro ze ZENuBudoucí sídlo Applu

Možná nejambicióznější plán nového sídla má Apple. Budova obklopená stovkami stromů s podzemními ulicemi a parkovišti má připomínat futuristickou vesmírnou loď. Nové ústředí společnost plánuje jako kruhovou budovu s oblými okny.

Apple má za stavbu zaplatit pět miliard dolarů, zhruba sto miliard korun. Vejít se do budovy má více než 12 tisíc zaměstnanc. Apple očekává, že stavbu dokončí v roce 2016.

Můžou být nová sídla předzvěstí pádu?

Technologický sektor v poslední době vygeneroval spoustu hotovosti. Podle některých analytiků ale překapitalizované společnosti často nejsou efektivní a vedení má sklon rozhazovat. V této souvislosti připomínají, že je známo několik případů z minulosti, kdy se po oznámení o stavbě velkolepého nového sídla firmy dostaly do vleku krachů. AOL-Time Warner například začal se stavbou Time Warner Center těsně před tím, než v roce 2000 praskla technologická bublina, která srazila hodnotu společnosti o tři čtvrtiny. Problémy po zveřejnění plánu na stěhování zažily i The New York Times, banka Bear Stearns nebo chemička Union Carbide.

Kritici říkají, že nová sídla nejsou potřeba a tyto velkolepé budovy se mohou snadno stát pomníkem zašlé slávy, které budou spíše upozorňovat na chvíli, kdy se firma začala soustředit na jiné věci než na svůj klíčový byznys. „Zrovna „vesmírná loď“ Applu by mohla dostat přezdívku hvězda smrti. Ten projekt je příliš velký a načasování špatné,“ říká pro Reuters hedgeový manažer Jeff Matthews z Ram Partners. Podle něj se Apple zrovna nachází ve fázi stagnace. Akcie společnosti již delší dobu sestupují z vrcholu.

Pesimisté ale mají i své oponenty. Ti tvrdí, že sázka na architektonicky promyšlená sídla se vyplatí. Podpoří tvůrčí kvas a tím pádem i dlouhodobou produktivitu firmy. Navíc jsou budovy často promýšleny i s ohledem na energetické úspory, což může ušetřit významné částky peněz.