Teď se začnou dít věci. Dell chce být po odchodu z burzy agresivní

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

E15.cz z Paříže: Když akcionáři Dellu před několika týdny finálně schválili to, že zakladatel a šéf společnosti Michael Dell může společně s investory kolem Silver Lake Partners stáhnout zavedenou značku z burzy, jeden z našich zdrojů uvnitř firmy během okamžiku poslal zprávu s krátkým vzkazem, že „teď se začnou dít věci“. Dell získává nezávislost a je z něj cítit nové sebevědomí.

Slavná firma se zpět do soukromého vlastnictví stahuje po dlouhých 25 letech. Rozjetý podnik vstoupil na newyorský NASDAQ v roce 1988 a během této doby dokázal navýšit hodnotu akcií o závratných více než 13 tisíc procent. Na rekordní hodnotu před splasknutím internetové bubliny na přelomu tisíciletí se Dell sice nikdy nevrátil, i tak ale platil za sázku na jistotu.

Přesto Michael Dell už nechce mít s burzou nic společného a společně s investory na odkup veřejně obchodovatelných akcií získal kolem 25 miliard dolarů. Důvodem odchodu z burzy, který nyní zakladatel a vizionář společnosti uvádí, je krátkodobé myšlení trhů a akcionářů, jež příliš tlačí na rychlé kvartální výsledky a nemají trpělivost s uplatňováním dlouhodobých vizí.

Největší startup na světě

„My se zajímáme i o to, co bude za 5 a více let,“ sdělil Michael Dell v Paříži na setkání s novináři. „Nyní už nemusíme plánovat krátkodobě,“ doplnil. Jeho firma byla v poslední době skutečně pod velkým tlakem. S nástupem tabletů a chytrých telefonů se začal výrazně propadat tradiční počítačový trh a spolu s tím i příjmy Dellu z této oblasti, která mimochodem stále tvoří 2 třetiny jejího obratu. Dell proto svojí budoucnost vidí zejména v datových centrech a cloudech, jež rychle rostou a stávají se logickým základem pro neustále připojená koncová zařízení. Jenže tento obrat chce čas a klid a ten vedení společnosti na burze příliš nenacházelo.

Důvodem, proč Dell před mnoha lety na burzu vstupoval, byl zejména rychlý kapitál na další expanzi, a zároveň rozšíření povědomí o značce po celém světě. „To už nyní nepotřebujeme. Jsme finančně flexibilní a můžeme být agresivní, jak potřebujeme,“ konstatoval Dell. „Máme za sebou silné investory a tolik peněz, kolik potřebujeme, i na další akvizice.“ Firma zároveň vybudovala silná obchodní a podpůrná zastoupení v Africe, Asii a dalších rozvíjejících se trzích.

Michael DellMichael Dell | Jan Sedlak

Dell se stává mnohem více flexibilním a volnějším v rozhodování. Představenstvo společnosti se smrskne z 10 členů na 3 – kromě Della v něm budou sedět už jenom 2 zástupci Silver Lake Partners. Sám zakladatel nyní jeho dítko označuje za „největší startup na světě“.

Ono slovo „agresivní“ zmíněné výše s velkou pravděpodobností bude v budoucnosti Dellu hrát velice významnou roli. Z informací od zdrojů z nitra společnosti je jasné, že firma chce v mnoha oblastech svého podnikání získat zpět své tržní podíly (zejména u počítačů) a hodlá konkurenci výrazně zatápět cenovou politikou. Roli nemá hrát ani to, že se kvůli snižování ceny produktů sníží také marže. Dell už totiž nebude muset uspokojovat akcionáře a bude si moci takové aktivity dovolit.

Lepších cen se má dosáhnout také zjednodušením produktových řad a zefektivněním globálního dodavatelského řetězce, na čemž ostatně Michael Dell svojí firmu vybudoval. Zdá se, že společnost už agresivní cenovou válku začala. Šéfka HP Meg Whitman například na posledním konferenčním hovoru k finančním výsledkům novinářům a analytikům sdělila, že její firma musela odstoupit z několika velkých tendrů, protože nebyla schopná nabídnout tak nízké ceny jako konkurence, tedy Dell.

Pryč ještě letos

Dell chce získat zpět tržní podíl v počítačích (aktuálně mu globálně patří třetí příčka za Lenovem a právě HP) mimo jiné kvůli tomu, že pak bude moci lépe prodávat své technologie do datových center. Firmy totiž často volí jednoho dodavatele (a tedy i například jednu technickou podporu) pro většinu svého IT, což Dell umí obsáhnout.

„V oblasti datových center rychle rosteme, získáváme značný tržní podíl a budeme v tom pokračovat,“ vzkázal vizionář Dellu. „Tento byznys chceme brzy opět zdvojnásobit,“ doplnil. Dell skutečně cloudy a datová centra v posledních kvartálech rychle posiluje, naposledy o 9 procent. S odchodem z burzy už však bude pro veřejnost mnohem těžší další vývoj pozorovat.

Čtěte také:

Dell v Česku spouští vlastní cloud. Je mezi prvními zeměmi

Michael Dell: Windows RT byla chyba

Ne všichni jsou z nové éry Dellu nadšení. Někteří analytici nelibě nesli poslední propady tržeb a zisků společnosti a radili akcionářům rychle schválit odkupní nabídku a dát od Dellu ruce pryč. HP se zase nechalo slyšet, že Dell nyní bude zatížen investicemi a půjčkami, což omezí jeho investice.

Dell by se měl každopádně z burzy stáhnout ještě do konce tohoto roku. Ještě předtím akcionářům vyplatí speciální dividendu 13 centů na akcii a pak už může začít dokazovat, že jeho tvrzení o nedočkavém Wall Streetu a jasných dlouhodobých vizích je skutečně pravdivé.

Cestu autora na konferenci Dell Technology Camp 2013 hradila společnost Dell.