Televize nabídne i spartakiádu

Jak fungovaly fonografy nebo první počítačové hry? Na to odpoví interaktivní výstava Muzea spotřebičů.

V záplavě DVD přehrávačů a miniaturních empétrojek lidé pomalu zapomínají, jakou úlohu měl v domácnostech třeba kotoučový magnetofon. I když třeba gramofony zažívají renesanci a spousta posluchačů je považuje za přehrávač nepřekonatelného formátu, stále stojí spíše v pozadí. Přesto mohou hlavně pamětníci zavzpomínat. V plzeňské Techmanii byla totiž otevřena výstava spotřebičů. Ovšem nenajdou tam jen hudební přehrávače. Své zastoupení mají v expozici i televize nebo první počítače. Stoleté poklady Více než stovka exponátů má návštěvníkům příjemným a nevtíravým způsobem připomenout staré časy a zároveň upozornit na potřebu třídění vysloužilých elektrozařízení.

„K vidění jsou desítky historických exponátů v čele s fonografem z konce 19. století, kinopromítačkou z roku 1900 nebo vzácným gramofonem His Master´s Voice Model 101 z roku 1932,“ upozornila manažerka projektu Jitka Šimková. Za celou expozicí stojí nezisková společnost Asekol, Televize nabídne i spartakiádu která organizuje sběr a recyklaci elektroodpadu a má na starosti také Technické muzeum v Brně. Expozice je navíc putovní a v osmi krajských městech ji už navštívily více než dva miliony lidí. V plzeňské Techmanii ji mohou zájemci navštěvovat až do 25. dubna. Rozmarýnek pro děti Při tvorbě Muzea spotřebičů šlo tvůrcům zejména o to, aby se návštěvníci dobře bavili.

„Některé spotřebiče si proto mohou sami vyzkoušet. Poslechnou si historické televizní a rozhlasové záznamy, zahrají jedny z prvních počítačových her a vyzkoušejí volání z polního telefonu,“ dodává Šimková. Výstava má i informační přínos, proto je na panelech u každého spotřebiče popsáno několik informací nejen o něm, ale i o době, v níž vznikl. Cílem Muzea spotřebičů ovšem není představit komplexní historii elektrozařízení, ale především zpříjemnit návštěvníkům den. Asi největší zastoupení zde mají telekomunikační zařízení. V tomto oddělení je totiž možné vidět vše od nástěnného telefonu přes telegraf, dálnopis a stolní telefony až po mobily. Lidé tak mohou nahlédnout do tajů dálkové komunikace ve dvacátých letech minulého století a připomenou si telefony s klasickým číselníkem.

Výjimečným exponátem je bezesporu telegraf z roku 1925, nástěnný telefon ze stejného období ci krásný stolní telefon Siemens Halske z roku 1935. V oddělení televizorů uvidí návštěvníci zahájení vysílání Československé televize z roku 1953, černobílý pořad pro děti Rozmarýnek z roku 1960, záběry z okupace v roce 1968 a spartakiádu na Strahově z roku 1980. To vše pochopitelně na dobových přístrojích. Nejstarší televizor představený na výstavě se vyráběl v letech 1953–1957, nejmladší je LCD obrazovka z roku 1997.