Test: Jaké jsou nové MacBooky Air s Haswellem

Apple

Apple Zdroj: ctk

Polovina roku znamenala představení nové generace procesorů s architekturou Haswell, které přinesly mírné zvýšení výkonu a především snížení spotřeby v klidu. Apple nové modely tenkých MacBooků Air novými čipy Haswell od Intelu vybavil. Jak si vedou po stránce výkonu a výdrže?

Většina výrobců představila nové modely notebooků a nechyběl mezi nimi ani Apple. Nedočkali jsme se nových displejů ani dalších větších změn, Apple se ale zaměřil na výdrž, která se zvýšila opravdu výrazně.

Minulá generace MacBooků Air byla založena na 22nm procesorech s architekturou Ivy Bridge. U jedenáctipalcové verze Apple sliboval výdrž pět hodin, u třináctky pak sedm hodin. Apple použil dvoujádrové procesory se základní frekvencí 1,7 GHz.

Nová generace sice nepřinesla vyšší rozlišení displeje, ale disponuje už novým standardem WiFi 802.11ac s vyšší rychlostí. Novinkou je také použití nového typu SSD napojeného přímo na PCI Express, takže již rychlost není omezená rozhraním SATA. Rychlostí čtení a zápisu se dostávají až na hodnoty kolem 800 MB/s. Předchozí generace klasických SSD měla limit kolem 500 MB/s, jde tedy takřka o dvojnásobné zrychlení.

Nové MacBooky Air mají čipy Haswell se základní frekvencí 1,3 GHz a maximálně s frekvencí 1,7 GHz. To je podstatný rozdíl oproti minulé generaci s Ivy Bridge, kde frekvenci 1,7 GHz měl základní model.

Nové čipy Haswell přináší i zvýšení výkonu a Apple měl stejně jako další výrobci dvě volby – jít cestou vyššího výkonu, nebo vyšší výdrže. Apple nakonec zvolil vyšší výdrž, protože výkon už v dnešní době není žádným omezením pro běžnou práci, především v tomto segmentu ultratenkých notebooků.

Oficiální hodnoty výdrže od Applu, realita je ale v některých případech ještě lepší
Jedenáctipalcový MacBook Air má tak nově oficiální výdrž devět hodin a třináctipalcový pak dvanáct hodin. To znamená vlastně celý pracovní den bez nutnosti nabíjení. Jak ale ukazují testy, reálné výsledky jsou mnohdy ještě lepší.

celý článek