Test jedenácti stánků přinesl punčový souboj Zeppelinu s Apollem

Milovník horkých punčů narazí na českobudějovickém náměstí na spousty chutí a vůní. Nejlepší punč může být jen jeden. Sedmička se ho snažila vybrat.

K adventnímu času na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. patří kromě vánočního stromku i vůně punčů. Milovníci horkého alkoholického nápoje mají hodně možností, k jakému stánku si zajít a jaký punč si vybrat. Stánkaři nabízejí punče rytířské, vánoční, havajské, francouzské, zimní, medové či dětské bez alkoholu. Ale jaký je nejlepší?

Sedmička společně se sommelierem Pavlem Potěšilem z moravské společnosti Vína Hruška otestovala všechny nabízené nápoje na pětibodové stupnici. Pět bodů znamenalo nejlepší chuť, naopak jeden bod si vysloužili punče, které měly podle sommeliera nejvíce vad.

1. U Svijanského rytíře

Soutěž o nejlepší českobudějovický punč začala na jižní straně náměstí. U Svijanského rytíře vybíráme vánoční punč za 28 korun. Nabízejí zde i havajský s kousky ananasu. Za punče u Rytíře chtějí od 18 do 42 korun.

„Tento punč je chutí spíše prázdnější. Je navoněný skořicí a pomeranč to už moc nezachrání. Hodnotil bych první vzorek jako průměrný,“ hodnotí sommelier. Přecházíme tedy dál, po směru hodinových ručiček směrem k českobudějovické radnici.

2. Apollo

Opět si objednáváme vánoční punč, tentokrát za 32 korun. Také tady nabízejí lidem další druhy horkého nápoje, medový či punč Apollo.

„Punč u druhého stánku je už více aromatičtější a je více do ovocna. I chuť je plnější než u prvního vzorku, kde byl nápoj trochu nahrazený vodou. Také nemá tolik alkoholu,“ míní Potěšil. Vánoční punč u stánku Apollo se tak rázem dostává na první místo.

3. Zeppelin

Hlouček lidí u třetího zastavení nás přesvědčuje, abychom zkusili malinový. Ale naše volba padá opět na vánoční punč. Ten tu stojí 32 korun. Punče pod barem Zeppelin nabízejí od 30 do 35 korun.

„Zatím nejvíce aromatický, který jsme ochutnali. Nepotřebuje ani cukr navíc a jeho chuť je pěkně vyvážená. Toto se mi opravdu líbí jako punč,“ vysekl degustátor poklonu vzorku pod číslem tři. A pomyslná stupnice se zase mohla měnit, zatím vede punč od Zeppelinu.

4. Café Plaza

Čtvrté zastavení, tentokrát už na straně radnice na hlavním náměstí. Tady si přijde na své milovník nejrůznějších chutí. Nabízejí zde punč borůvkový, malinový či medový od 27 do 35 korun.

„Když si k punči přivoníte, už ve vůni je cítit výraznější alkohol. Co bych zmínil, je teplota, je opravdu horký. Na stupnici nula až pět, bych jej hodnotil dvojkou,“ říká Potěšil.

5. Media bar

Popocházíme jen o pár kroků vedle k dalšímu stánku. Naše volba je opět jasná, budějovický vánoční punč za 33 korun. Co nás ihned praští do nosu, je vůně pomeranče.

„Zde je to hodně o ovocném koncentrátu, může to být džus či jiná šťáva. Také cítím hodně koření a alkohol je tu v pozadí. Hodnotil bych to zcela stejně jako první vzorek,“ říká Potěšil s kelímkem v ruce.

6. Manon

Šestá zastávka nabídne zákazníkům vánoční punč, ale i námořnický, třešňový anebo punč Šmoula pro děti.

Vše od 29 do 32 korun. „U tohoto nápoje hodně dělají oříšky, které jsou tam ve větší míře. Celkově je to spíše o aromatice, tedy méně výraznější chuti. Hodnotím tedy jedním bodem,“ doplňuje odborník a míříme dál.

7. Punčový ráj

Přesunuli jsme se na severní stranu. U Punčového ráje je snad nejvíce lidí, kteří si také vychutnávají začínající adventní atmosféru. Zde nabízejí punče či další horké nápoje od 28 do 37 korun. My volíme vánoční punč za 28 korun.

„Rozhodně je tady hodně alkoholu, nejvýrazněji snad rumu. Takže hodně zahřeje. Ale je hodně dochucený cukrem,“ říká Potěšil s tím, že se vzorek sedm řadí na nižší pozice žebříčku.

8. Domácí punč

První stánek před mapovým centrem na první pohled zaujme tím, že se u něj netísní desítky lidí. Ale i tady mají vánoční punč, tentokrát za 35 korun, který nemůžeme vynechat. Zájemce s malým dítětem si tu může dopřát i nealko punč za 30 korun.

„Tady je hodně znát víno, v tomto případě modrý portugal. Co se mi také líbí, je, že na ceduli je napsáno, co všechno punč obsahuje. Kdo má rád přírodní typ punčů, bude zde spokojený, protože toto je punč, který se vymyká. Ale neškodilo by mu více cukru,“ zamýšlí se Potěšil.

9. Adventní chrám

Zde v nabídce nikde nevidíme vánoční punč. Naše volba tedy padá na pomerančový za 34 korun. Což je nejvyšší cena za punč, ten nejlevnější v Adventním chrámu je za 28 korun.

„Když se na nápoj podívám, vidím hodně ovocnou a sytou barvu. Je tu i příliš koncentrátu ovocného, ale jako klasický vánoční punč tento nápoj hodnotit nemůžeme,“ krčí sommelier rameny.

10. Punčová chýše

Předposlední zastavení. Už je nám opravdu zima a ruce pomalu začínají křehnout. Zde si zájemci mohou vybrat ze široké nabídky punčů, a to od 30 do 35 korun. Náš výběr je jasný, vánoční punč. Stojí nás 33 korun.

„Hodně zde převládají jablíčka. Chuť je možná dotažena jablečnou šťávou nebo něčím podobným. Také mne překvapila nízká teplota, takže hodnotím nízkou jedničkou,“ říká Potěšil.

11. Punče

Čeká na nás poslední stánek. Kromě tradičního vánočního punče může prodejce nalít i vídeňský punč anebo grog. Všechny punče stojí shodně 30 korun. „Poslední vzorek vánočního punče. Je tu příjemná ovocná aromatika. Je tu i více cítit rum. Chuť je však fádní a prázdná,“ válí tekutinu Potěšil na patře a doplňuje, že zde by dal jeden bod.

Sedmička se sommelierem obešla celkem jedenáct stánků po obvodu českobudějovického náměstí, ale otestovat mohla jen deset vzorů, protože v jednom stánku nenabízeli vánoční punč. A výsledek?

„Jako nejlepší punč zde na náměstí v Českých Budějovicích hodnotím vzorek číslo tři ze stánku Zepellin. Druhé místo obsadil punč z Apolla a na třetí bych se vůbec nebál dát přírodní punč z malého stánku pod názvem Domácí punč,“ shrnul celý večer degustátor Potěšil.