Test káv: místo espressa dosta nete spíš „velké české presso“
Čokoládový bonbonek musí jít z tácu stranou, nás neuplatí. Sedmička se za doprovodu zkušené baristky Hany Vávrové vydala ověřit odvážná hesla, která majitelé karvinských kaváren a restaurací provolávají na svých webech. „Dobrá kavárna, dobrý bar, říká každý, kdo od nás odchází,“ píše se například na internetových stránkách Café Baru Dino. Espresso z místní kavárny ovšem naši baristku nenadchlo. Na školní stupnici si od ní vysloužilo čtyřku. Ale popořadě.
Kvalitní stroj nezaručí dobrou kávu
Test začíná v Caffe Clubu Elektra, který si při své krátké existenci teprve získává v Karviné jméno. Kavárna v centru města se může pochlubit útulným interiérem, kde by si člověk s chutí rozložil noviny a vychutnal si při čtení šálek dobré kávy.
Na espresso by si sem ale Hana Vávrová znovu nezašla. Už když na stůl míří tác s kávou, vodou a bonbonkem, který, jak se později ukáže, je obvyklým tahákem karvinských kaváren, baristka nahazuje trpký úsměv.
„Bonbon bych klidně oželela, kdybych opravdu dostala to, co jsem si objednala. Tohle není espresso. Nemá totiž správnou velikost a namísto ohřátého mléka jsem k němu dostala smetanu. Káva je navíc mletá hruběji, než by měla,“ začíná Vávrová hodnotit připravenou kávu.
Přitom vybavení kavárny je na úrovni. „Mají jednoporcový mlýnek, který mele každou dávku kávy zvlášť. To je určitě plus. Bohužel v případě, kdy jej obsluha neumí seřídit a mele se v něm stará káva, je zbytečnou investicí,“ vysvětluje baristka a hodnotí espresso z Elektry čtyřkou.
Kafe ve Vanili boduje vzhledem, méně už chutí
Trojčlenný tým v čele s certifikovanou baristkou, která pracuje ve vyhlášené ostravské kavárně Ostravanka Coffee Shop, pokračuje v testu jen o pár desítek metrů dál. Dalším navštíveným místem je kavárna Vanili. Zimní, ale slunečný den nabízí možnost vychutnat si tamní espresso na venkovní terase. Přinesená káva navíc na první pohled zapůsobila. Jako jediní zde totiž pro baristku připravili espresso ve správné velikosti. „Ovšem opět jsem dostala místo objednaného mléka smetanu,“ podotkla Vávrová. Espresso dobře vypadalo, ale v chuti byly rezervy. „Cítím žluklou příchuť. Káva je opět namletá hruběji, než by měla,“ řekla Vávrová. Jinak přísné hodnocení baristky ovšem sklouzlo ke dvojce, což ve škole znamená velmi dobrá. Podnik Vanili si touto známkou vysloužil vůbec nejlepší hodnocení z testovaných kaváren a restaurací.
Sice s mlékem, ale přepálená káva v Dinu
Třetím místem, kam redakce Sedmičky v doprovodu odbornice míří, je Café Bar Dino. Už před vstupem do restaurace, kdy se proplétáme čímsi, co připomíná mucholapku, se odbornice podivuje. „Na to, jak restaurace působí zvnějšku, to tady vevnitř vypadá docela dobře,“ tvrdí Vávrová. Na stůl opět míří příliš velký hrnek. K dobru místní kavárny naopak baristka připočítává fakt, že dostala ke kávě teplé mléko. „Bohužel káva je poměrně silně přepálená,“ podotkla po první ochutnávce Vávrová a hodnotí místní espresso čtyřkou.
Maličká kavárna vyvázla s trojkou
O stupínek lépe dopadá v hodnocení baristky Lázeňská kavárna a cukrárna ve Zlaté uličce. To i přesto, že se opakovaly stejné chyby jako v ostatních kavárnách. Obsluha kavárny nic nepředstírá. Už když si baristka vybírá espresso, nabízí k němu servírka automaticky smetanu. Ač se snaží neprozrazená odbornice domoci svého mléka, na stůl stejně neomylně míří smetana. „Ačkoliv jsem nedostala mléko a káva nemá opět správnou míru, chuťově není špatná,“ zdůvodnila Vávrová své hodnocení.
Spíše na řízek než na espresso
Posledním testovaným místem je hotel Na Fryštátské. Při příchodu dostáváme na stůl polévku. Snažíme se vysvětlit, že jsme přišli pouze na kávu, ale je doba meníček. Po chvíli polévka mizí a dostáváme na stůl to, na co jsme přišli. I když… „Ani tohle není espresso, ale velké české presso. To nám dnes donesli téměř všude a my bychom se v takových případech neměli ostýchat kávu vrátit. Dostali jsme totiž to, co jsme si neobjednali,“ nabádá Vávrová a hotelu dává v závěrečném hodnocení podprůměrnou čtyřku.