Test rohlíků: nejlevnější z V eky, nejchutnější v Espresu

Sedmička udělala v Přerově test, kteří pekaři ve městě prodávají nejlevnější a nejlahodnější rohlíky.

Malý, velký, vypečený i bledý. Rovný jako pravítko i ohnutý do luku. Drobivý i celistvý. Rohlíky mohou mít různou podobu i hmotnost, jejich cena se může lišit i o desítky haléřů, ale chuť by měla být neměnná.

Sedmička otestovala tento nejtypičtější český pekařský výrobek. Průzkum měl jasný cíl: nakoupit v Přerově rohlíky od různých pekařů, porovnat jejich cenu, váhu a délku a dát k posouzení degustátorce Petře Vránové, která učí na Střední škole gastronomie a služeb.
V přerovských obchodech se nejčastěji objevují rohlíky od sedmi pekařů. Pro větší objektivnost testu neskončil v mikrotenovém sáčku od každého výrobce jen jeden rohlík, ale dva. Jejich váha i délka se pak zprůměrovaly.

„Do roku 1992 museli pekaři dodržovat státní normu, která jim diktovala složení surovin a převážně vyráběli šedesátigramový rohlík. Dnes se výrobci řídí vlastními normami. Průměrný současný český rohlík váží okolo třiačtyřiceti gramů a vyrábí se z pšeničné mouky. Mezi další přísady patří droždí, tuk, cukr, voda a sůl,“ říká předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Zároveň připomíná, že v testu kvality by měl hrát roli i vzhled a tvar rohlíku. „Měl by být pravidelně formovaný a klenutý. Kůrka má mít zlatohnědou barvu a střída musí být dobře propečená, pórovitá, vláčná a pružná,“ podotýká odborník.

Rozdíl až koruna dvacet

Z průzkumu Sedmičky vyplynulo, že nejlevnější rohlík prodává v Přerově zlínská pekárna Veka, která má obchod třeba ve Wilsonově ulici. Její rohlíky jsou na pohled nejdrobnější, neboť v průměru měří na délku jenom sedmnáct centimetrů, ovšem první dojem klame. Tyto „malé“ rohlíky totiž váží až osmačtyřicet gramů.

„Naše rohlíky jsou hutné, nejsou nafouklé vzduchem, proto mají větší gramáž. Denně jich upečeme až patnáct tisíc, ale už dnes je jasné, že na koruně dvacet zůstat nemůžeme. Zdražuje se mouka i energie, počítáme, že za pár týdnů půjde naše cena nahoru,“ upozorňuje Petr Fráňa z Veky. Petra Vránová ze Střední školy gastronomie a služeb upozornila na netradiční tvar rohlíku, ocenila vypečenou kůrku, ale celkově se jí rohlík zdál sušší.

Druhé nejlevnější rohlíky nabízí uničovská pekárna Delta, která je dodává například do Albertu či Teska. Stojí korun čtyřicet a výrobce zároveň upozorňuje, že jeho rohlík rozhodně nepřesáhne třiačtyřicet gramů. Test Sedmičky tady žádný rohlík „podmírák“ neodhalil. Ochutnávačka u tohoto pečiva ocenila vnitřní vláčnost.

Třetí cenová příčka patří mohelnické Rašnerově pekárně, která prodává rohlíky za korunu sedmdesát v prodejně přímo v centru Přerova - vedle Městského domu na Masarykově náměstí. „Kůrka je dobře vypečená, rohlík je mírně pórovitý, celkově dobrý,“ hodnotí degustátorka.

Čtvrté nejlevnější rohlíky nabízí holešovské Espreso. Tady je ale hodnocení ošemetné. V přerovském Kauflandu si totiž v podnikové prodejně pekárny Espreso mohou zákazníci koupit rohlík za dvě koruny, zatímco přímo v marketu Kaufland je od toho samého výrobce k mání za korunu čtyřicet. Koše s bílým pečivem přitom dělí jen pár metrů od sebe. „Vůbec to neovlivníme. Určování cen rohlíků v marketech nás ale rozčiluje, někdy to neúměrně srážejí dolů,“ říká majitel pekárny Eduard Vyhlídal, který denně expeduje do moravských měst až třicet tisíc rohlíků. Každopádně právě jejich chuť ocenila Petra Vránová nejvíce - označila ji za skvělou, vyváženou a tradiční.

Místní pekaři nezklamali

Uměle stlačené ceny rohlíků v marketech se nelíbí ani majiteli přerovské pekárny Vladimíru Tiefenbachovi.

„Raději proto prodáváme rohlíky jen přes síť vlastních obchodů za dvě koruny. Jakmile se ale letos zvednou ceny mouky, energií a zvýší se DPH, pekaři současnou cenu neudrží,“ podotýká Tiefenbach, jehož rohlíky se v přepočtu „gramy a cena“ umístily na pátém až šestém místě. Tiefenbachovy rohlíky degustátorka označila za druhé nejlahodnější a plusové body připsala jejich celistvosti.

„Při krájení na kolečka se nerozpadají, nemají vnitřní bubliny, takže třeba na jednohubky jsou ideální,“ radí degustátorka. Majitele svým hodnocením potěšila. „Je to tím, že nic nešidíme a dáváme do rohlíků jen opravdu kvalitní tuk,“ říká.

Také rohlíky za dvě koruny z další přerovské pekárny Racek v testu obstály a Vránová na nich neshledala žádnou závadu.

Nejdražší rohlíky nabízejí v Přerově zlínští pekaři Svoboda a Březík, kteří mají svou prodejnu v Jiráskově ulici. Jejich rohlíky vypadají na první pohled veliké, neboť měří v průměru dvaadvacet centimetrů, jejich hmotnost patří ale spíše k průměru. Degustátorka ale z jejich chuti příliš nadšená nebyla. „Jsou hezké na pohled, ale jinak moc drobivé a suché,“ namítá.