Test Sedmičky: voda z kohoutků je kvalitní. Ne vždy chutná

Test Sedmičky prokázal, že kohoutková voda v Nymburce a Poděbradech je kvalitní.

Víte, co pijete? Redakce Sedmičky vyrazila s analytiky, kteří přímo v domácnostech zjišťují, jaká voda teče z kohoutků.

„Nasadil jste mi brouka do hlavy,“ říká Petra Marušková analytikovi, když se dozvěděla, že voda, kterou si natáčí v bytě na starém nymburském sídlišti, má kvalitu kojenecké vody. Dosud jí nedůvěřovala a pila vodu z PET lahví.

Vadí nám její chuť

„Balené vody kupujeme ze zvyku. Dětem voda z kohoutku nechutná, je z ní cítit chlor. Uvažuji o tom, že si pořídím filtraci, která ho odstraní,“ vysvětluje Marušková, proč si nechala vodu otestovat.

Na kohoutkové vodě lidem nejvíc vadí její chuť. „Voda na Nymbursku není chuťově dobrá, ale je kvalitní. O rozboru dopředu víme, že dopadne dobře. Proto ho děláme za minimální poplatek,“ říká analytik Pavel Vichera.

Při rozboru vody na nymburském sídlišti analytik naměřil hodnotu dusičnanů pět celých sedm miligramů. To je daleko pod normu kojenecké vody, která je deset miligramů. Tvrdost je zvýšená, což lidé sami poznají podle usazenin na rychlovarných konvicích.

Vichera radí Maruškové, že si může na vodovod dát filtraci, která vodu zbaví chloru, tvrdosti vody a bakterií. Ty se tam mohou dostat přechodně při havárii vodovodního řadu nebo při odstávce.
Další zastávkou, kde analytik provede rozbor, je rodinný domek v městské části Poděbrady Kluk.

Kohoutková je kvalitní

Manželé Jana a Pavel Benešovi už několik let pijí vodu balenou v barelu. Z ní také připravují kojeneckou stravu.

„Pokud testy dopadnou dobře, chceme přestat používat vodu v barelech,“ říká Beneš. „Co nám na kohoutkové vodě vadí, je chuť a také to, že někdy teče rezavá,“ doplňuje ho manželka.

Rozbor vody z vodovodního řadu dopadl v Poděbradech podobně jako v Nymburce. I v další domácnosti na druhém konci města u Skupice teče lidem z kohoutku vyhovující voda.

„Obchod máme daleko. Jsme odkázáni na to, že nám balené vody vozí zeť,“ říká Růžena Pazderová a dodává, že nečekala, že test dopadne tak dobře.

Hygieniky výsledky testu nepřekvapily. „Kvalitu vody pravidelně sledujeme a mohu potvrdit, že v uvedené oblasti kohoutková voda splňuje všechny požadavky kladené na pitnou vodu,“ říká Milena Marečková z krajské hygienické stanice.

„Na Nymbursku využíváme vodu z podzemí Poděbrad. Tam je podloží, které vodu přirozeně částečně filtruje,“ doplňuje Miloš Petera, ředitel Vodovodů a kanalizací Nymburk.

Prodej balené vody klesl

Důkazem toho, že lidé začínají pít kohoutkovou vodu, je pokles prodeje neochucených balených vod. „V posledních týdnech se jich opravdu prodalo o mnoho méně než dříve,“ uvedl Lukáš Hora z vedení Supermarketů a hypermarketů Albert.

Vedoucí nymburské prodejny COOP Jednota Jiří Holý pokles prodeje balených vod také cítí. „Všem prodejnám v Nymburce se snížil prodej balené vody. Nevím, zda je to tím, že lidi začali pít vodu z kohoutku, nebo proto, že je tady víc prodejen a zákazníci se rozptýlili,“ podotýká Holý.

Výrobci ochucených vod propad nepociťují. „Ochucená minerální voda Poděbradka se prodává stejně jako loni. A zájem o ochucenou Dobrou vodu vzrostl,“ říká Jiří Vlasák ze společnosti Poděbradka.

Vodovod poráží studně

Už dávno neplatí, že voda ze studny je ta nejlepší. „Lidé si myslí, že když z té studny pil dědeček a dožil se třiadevadesáti let, že je zdravá. Jenže životní prostředí se výrazně mění,“ vysvětluje vodohospodář Stanislav Bohuslav.

Statistiky potvrzují, že osmdesát procent studničních vod nemá kvalitu pitné vody.

O tom se Sedmička přesvědčila u Ivy Misařové v Nymburce. „Záleží mi na zdraví, takže vodu ze studny filtruju. Nechci si tělo zanášet velkým množstvím minerálů,“ podotýká Misařová.

V polabských restauracích natočenou vodu přinesou

Redaktorka Sedmičky zjišťovala, jestli jí v restauracích, kavárnách nebo čajovnách v Kutné Hoře a Kolíně nalijí vodu z kohoutku.

V Kutné Hoře v Pizzerii Plazza Navona dostanu nealko nápoj a sklenici vody ihned. „Lidé si točenou vodu objednávají čím dál častěji. Snažíme se jim vyhovět,“ vysvětluje servírka v pizzerii.

V Restauraci a kavárně Scharlota obsluha na otázku, jestli mi přinese k horké čokoládě sklenici s vodou z kohoutku, přikývne. „Tím, že jste si dala ještě něco jiného, tak ano,“ zdůrazňuje číšnice Veronika Vavřinová.

Dostat k obědu rizoto a kohoutkovou vodu v Restaurantu Harmonia u sv. Jakuba je problém. „Nerada, ale dám vám ji,“ slyším nakonec. Sklenice vody s plátkem citronu je na stole vzápětí.
„Máme v nabídce výhodné menu a dávat ještě vodu zadarmo, to bychom nevydělali. Když lidi potřebují trochu vody na zapití prášku nebo pro psy, tak jim ji samozřejmě dáme,“ dodává servírka.

V Dobré čajovně dostanu k čaji sklenku natočené vody automaticky. Při objednání další vody z kohoutku si obsluhující účtuje pět korun.

„Vodovod jsem vybavil filtrací, abych měl jistotu, že voda je přesně taková, jakou ji na přípravu čaje potřebuji,“ vysvětluje majitel čajovny Jan Drchal.

V Kolíně v Pizzerii Týna mi vodu z vodovodu nechtějí dát. Prý z hygienických důvodů. Nakonec mi ji k horké čokoládě přinesou. „Doufám, že to nevidí hygienici,“ strachuje se obsluha.

Vrchního v Restauraci U radnice objednávka kohoutkové vody zaskočí. Prý si o ni řekne tak jeden host ze sta. Za chvíli sklenici vody dostanu. „Je to přání zákazníka. Ale radost z takové objednávky nemám,“ zdůrazňuje hostinský.

Džus a vodu přinesou v Mefisto cafe ihned. „Jsme na to připraveni. Dokonce máme na tuhle vodu speciální skleničky,“ říká obsluhující.