Těžení kryptoměn jako nový způsob spoření?

Zdroj: Shutterstock

Klasické spořící produkty dnes nezvládají svými výnosy pokrýt ani silně rostoucí inflaci, natož generovat nějaký rozumný výnos. Proto se lidé začínají zajímat i o alternativní způsoby, jak uspořené peníze před inflací ochránit a s rozumnou mírou rizika je rozmnožit. A jako alternativa se dnes začínají hojně využívat právě kryptoměny.

Je nutné si přiznat, že spekulace s nákupem a prodejem kryptoměn za účelem rychlého zbohatnutí je rizikovou strategií a rozhodně se nejedná o téma tohoto článku.

Atraktivnější alternativou k nákupu kryptoměn může být jejich tzv. těžení. A finská hardwarová společnost SBMC, která si již našla své zákazníky i na českém a slovenském trhu, přináší tuto možnost v nejjednodušší možné formě i těm, kteří nejsou počítačoví experti a přitom by je těžení kryptoměn zajímalo.

Každého, kdo uvažuje o těžení kryptoměn vždy napadne několik základních otázek. Jaké je s tím spojeno riziko, jestli je to vůbec finančně zajímavé a jaký vliv na výsledek má aktuální hodnota kryptoměn. Na tyto otázky Vám odpoví následující, velmi zjednodušený příklad.

Pojďme se podívat na situaci, kdy klient začíná s těžením v okamžiku, kdy jsou ceny kryptoměn na maximech, tomu odpovídají i ceny těžících zařízení a kryptoměny se následně prudce propadnou. Tedy v nejnevhodnější možný okamžik.

Použijme jako příklad to, že je 17.12.2017 a právě vrcholí první opravdu globální kryptoměnová horečka, kdy např. nejznámější kryptoměna Bitcoin (dále BTC) během posledních 6 měsíců posílila o více než 700% a nachází se na hodnotě 1BTC za 19.000 amerických dolarů (dále USD).

Vy si v tuto chvíli, s myšlenkou, že Bitcoin brzy posílí třeba až na 20-30.000 USD, pořizujete své první těžící zařízení, tehdy aktuální model – Bravo 44.  Tato supervýkonná sestava určená k těžení Bitcoinu měla pořizovací cenu 4.655USD, předpokládanou životnost zařízení přes 4 roky a průměrný náklad na hosting, servis a elektřinu potřebnou k těžení představoval 7.10USD denně. Kolik Bitcoinu takovýto stroj „vytěží“?

Průměrný výkon* činil 0.0013 vytěženého BTC za den. A to po dobu 876 dní, od 17.12.2017 do 11.05.2020. V tento den odehrála podstatná událost a to tzv. halving, česky půlení.

Půlení je událost, která se odehrává každé 4 roky a znamená to, že při každém půlení zpomalí tempo těžení o polovinu. Tím se nové Bitcoiny uvolňují do oběhu pomaleji a pomaleji, což doposud pokaždé vyústilo v prudký nárůst hodnoty Bitcoinu. To je v přímém protikladu k dnešním měnám, jako jsou eura nebo dolary, jejichž tištění probíhá stále rychleji, což způsobuje ztrátu kupní síly těchto měn neboli inflaci, kterou můžeme pozorovat dnes. I proto se stále větší počet lidí obrací ke kryptoměnám, jako je právě Bitcoin.

Shutterstock

Zpět k našemu příkladu. Pokud před 11.05.2020 vytěžilo zařízení typu Bravo44

v průměru*  0.0013BTC za den, tak po tomto datu to byla již jen polovina, tedy 0.00065BTC denně, do 1.5.2021 kdy pro potřeby tohoto článku ukončíme výpočet.

Bravo 44 těžilo denně 0.0013 BTC, po dobu 876dní (celkem 1.14BTC), od 17.12.2017 do 11.05.2020 a poté 0.00065BTC denně po dobu 355dní (celkem 0.23BTC), od 12.05.2020 do 01.05.2021. Celkem tedy došlo v tomto příkladu k vytěžení 1.37 Bitcoinu za 1231 dnů.

Pořizovací náklady činily 4.655USD, náklady na elektřinu, hosting a servis činily celkem 8.740USD (celkem 1231dnů x 7.10USD), celkové náklady tedy dosáhly výše 13.395USD.

Pokud se tedy máme bavit o těžení kryptoměn jako o novém druhu spoření, pak v našem příkladu jsme za něco málo přes tři roky „naspořili“ v kryptoměnové peněžence 1.37 Bitcoinu, přičemž na druhé straně stojí náklady v celkové výši téměř 14.000USD.

Způsobů, jak s vytěženou kryptoměnou dále pracovat je několik. Jejím částečným odprodejem lze pokrýt veškeré minulé náklady s těžbou spojené a zbytek lze nadále držet, nebo ho prodat za případné vyšší ceny v budoucnu. Zde záleží na každém, jaký přístup je mu blízký.

Počítáno v číslech roku 2021, kdy Bitcoin prudce rostl a atakoval maxima na hodnotě přes 60.000USD šlo o skvělý obchod, ale tady se dostáváme k hlavnímu zádrhelu těžení kryptoměn, a to k tomu, že nikdy nevíte, jaká bude hodnota vytěžené kryptoměny ve chvíli, kdy ji budete chtít prodat. Kdyby Bitcoin v roce 2021 stál 10.000USD, jako na začátku roku 2020, pak by místo sklízení zisků následovalo období čekání na vyšší cenu v budoucnu.

V předchozích letech klesala hodnota Bitcoinu krátkodobě i pod 4.000 USD. Proto je vždy potřeba zvážit veškerá rizika a i kryptoměny by měly tvořit pouze menší část úspor, vedle hotovosti, zlata, akcií, obligací nebo třeba nemovitostí.

Zajímá Vás, proč někteří ekonomové a analytici nazývají Bitcoin protiinflační měnou nebo digitálním zlatem? Rádi byste více porozuměli obecným principům, na kterých těžení funguje?

Na www.sbmc.fi již naleznete veškeré potřebné informace i zákaznickou podporu v češtině!

*Výnosnost pořízení těžebního hardwaru a jeho výkon závisí na mnoha dalších okolnostech, jako je např. aktuální výkon celé sítě, aktuální hodnota těžené kryptoměny, jejich nastavení, cena elektrické energie a dalších faktorech. Uvedený příklad je zjednodušený pro širší veřejnost a vychází z historických údajů.

Autor článku: SBMC