Thajsko znovu hltá ruské, čínské i české peníze. Pandemie změnila turismus k nepoznání

Thajsko turisticky ožívá.

Thajsko turisticky ožívá. Zdroj: Jiří Liebreich

Muslimská rybářská vesnice Ko Paniy na malém ostrůvku v zálivu Phang Nga
Západ slunce v Ao Nangu
Jeskyně penisů slouží jako modlitebna těm, jenž sužují obtíže s plodností.
Thajsko
Thajsko
21
Fotogalerie

Thajci znovu nahazují motor. Stroj na peníze z cestovního ruchu se království v posledních letech zadrhnul, nyní už ale 70milionová perla jihovýchodní Asie naplno restartuje životně důležitý turismus. Je to návrat do starých kolejí? Vůbec ne. Byznys rodinných restaurací, vyhlášených krejčovství či masážních salonů vjíždí na korbě tuk-tuků do zcela nové éry. Novodobému globálnímu fenoménu vyšší inflace, jenž se vyplavil i na zdejší světově proslulé zlatavé pláže, musejí – chtě nechtě – uzpůsobovat návyky jak Thajci, tak všudypřítomní ruští, ale i navrátivší se čínští nebo čeští turisté.

„Bez turistů v Thajsku nepřežijete. Spousta mých kamarádů proto v minulých letech emigrovala do Austrálie či na Zéland. Vydělali si tam mnohem více, než by dostali zde,“ popisuje nejnáročnější úsek pandemických uzávěr náš průvodce Somchai.

Mladý thajský podnikatel vozí turisty na motorizovaných plavidlech s dlouhým ocasem zvaných rúa háng jáo napříč nejpoptávanějšími ostrovy. Po znovuotevření země světu za nimi opět létají turisté z celého světa, a to i Češi, kteří sem v mnoha případech směřují s cestovní kanceláří Čedok, jenž jako jediná nabízí přímé lety z Prahy.

Kdy a jaký máte nárok na kompenzaci při zpoždění nebo zrušení letu?

Video placeholde
Kdy a jaký máte nárok na kompenzaci při zpoždění nebo zrušení letu? • Videohub

Turisté už bahty nerozhazují

Během výpravy se zastavujeme u Phra Nang. Jeskyně penisů slouží jako modlitebna těm, kterým ztrpčují život potíže s plodností. A také jako atrakce masám turistů. „Příjmy už mám jen asi o čtvrtinu nižší než před pandemií. Nejvíce teď jezdí Indové, nejraději jsme ale za Japonce. Jsou čistotní a hodně utrácejí. Jinak je ale trend spíše opačný. Turisté si hledí peněz mnohem více než před pandemií,“ dodává přímočarý Somchai.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!