Titanzinek na střeše či fasádě ocení hlavně fajnšmekři

Židovské muzeum v Berlíně, Muzeum dopravy v Glasgow či budova Vitra Design ve Weilu. Stavby proslulých architektů Daniela Libeskinda, ZahyHadida Franka Gehryho spojuje kromě vysoké kulturní hodnotytakémateriál použitý na střešní krytiny a fasády: titanzinek.Díky tvárnosti a technologii předzvětrá jej stále častěji volí i běžnídomácí investoři pro své rodinné domy.

V západní Evropě, zejména v německy mluvících zemícha Francii, patří titanzinekk tradičním materiálům pro pokrývání střech, řešení fasád i realizaci okapových systémů.Takzvaný hutní zinek použil již v osmnáctém století slavný architekt Carl FriedrichSchinkel.Soudobé stavebnictví a architektura dnes zdůrazňují kromě odolnosti a tvůrčích možností také rychlost výstavby a ekologickou udržitelnost. Díky tomu je titanzinek atraktivní stavební materiál i dnes, a pravděpodobně jím bude i v budoucnu. Jetotižpovažován za vůbecnejekologičtější materiál na střešní krytiny a okapový systémdíky své nízké energetické náročnosti při výrobě, kdyse taví při výrazně nižší teplotě než ostatní materiály. Je navíc téměř ze 100 % recyklovatelný, přičemžjeho životnost je srovnatelnás měděnými prvky, ovšem cenově jevýraznědostupnější.

Architekti oceňují tvárnost, řemeslníci zpracovatelnost

Jedinečný povrch se hodí k modernímu konceptu a zároveň působí ušlechtilým dojmem,tvrdí otitanzinkuarchitekt PavelMudruňka.Investor zase může ocenit osobitý vzhled střechy, jak dokládá Tomáš Zdeňka z Pardubic:Prohlédli jsme si se ženou různé fasády z titanzinku. Neobyčejný vzhled nás hned uchvátil. Dosud jsem nikde v sousedství podobný objekt neviděl.“A za realizační firmy hovoří majitel společnostiPavel Topinka -Klempo:„Jako řemeslník na něm oceňuji především dobrou zpracovatelnost a možnost pájení, pokud se vyskytne detail, kde nelze krytinu falcovat. Chci jít v řemesle tím směrem, kde je vidět ručnípráce.“

Patina není jen na ozdobu. Chrání před korozí a mechem

Kvalitní titanzinekje tvárný,a protoumožňujerealizovatoriginální, mnohdy až odvážnévize architektů.Díky technologiipředzvětráváníje navíc schopenvytvořit na povrchu elegantní patinu, která je zároveň i doživotní ochranou před korozí a povětrnostními vlivy,“ uvedla Markéta Martinková, jednatelkačeské dceřiné společnosti firmy Rheinzink,která se výroboutitanzinkuzabývá.Právě výrobce Rheinzink, jehož centrála sídlí v Německu,vyrábítitanzinkovoukrytinua okapovésystémyjiž půlstoletí.