Drahé bytí. Podívejte se na deset měst, kde mají lidé největší náklady na bydlení

Hongkong

Hongkong

Hongkong, Čína
Pohled z dronu na Hongkong, jedno z nejhustěji obydlených míst světa
Sydney - Opera
Most v Sydney se dočká nového nátěru
panorama Sydney
17
Fotogalerie

Kvalita bydlení a života v různých částech světa je oblíbeným tématem výzkumných společností, mnohé z nich však nezohledňují náklady a příjmy obyvatel. Novozélandská organizace Performance Urban Planning však již třináct let porovnává dostupnost bydlení pro střední třídu v devíti nejdražších a ekonomicky důležitých zemích světa.

Žebříček porovnával náklady na bydlení v Austrálii, Kanadě, Hongkongu, Irsku, Japonsku, Novém Zélandu, Velké Británii a Spojených státech. Celkem organizace hodnotila 406 metropolitních oblastí, které rozčlenila do kategorií podle koeficientu. Ten vznikl vydělením mediánu ceny domů v dané lokalitě mediánem příjmů domácnosti. Čím nižšího pak daná lokalita dosáhla koeficientu, tím dostupnější v daném místě bydlení je. Při koeficientu vyšším než 5,1 je pak bydlení v dané lokalitě označené jako „velmi nedostupné“.

„Počet velmi nedostupných oblastí meziročně vzrost z 26 na 29, S tímto problémem by se mělo aktivně bojovat, protože nemožnost dovolit si bydlení se ve společnosti projevuje čím dál tím více,“ říká Oliver Hartwich z Performance Urban Planning.

Ze zkoumaných zemí vyšlo v průměru jako nejlevnější Irsko, jehož koeficientmediánu jen lehce přesáhl hodnotu 3. Druhou nejlevnější ze zkoumaných zemí jsou Spojené státy, třetí je Kanada. Ve kterých oblastech je ale podle průzkumu nejtěžší si bydlení dovolit?

10. Bournemouth a Dorset, Velká Británie

Jediná evropská lokalita v Top 10, která předehnala i Londýn. Ten skončil s mediánem 8,5, zatímco oblast na jihu Spojeného království dosáhla ohodnocení 8,9. A to i přesto, že ceny nemovitostí v Londýně jsou podle analytiků nadhodnocené.  

9. San Francisco, Spojené státy

San Francisco je jeden ze tří kalifornských zástupců v nejdražší desítce, město dosáhlo mediánu 9,2. Zároveň se podle zprávy finanční společnosti UBS jedná o město s největším rizikem investice do nemovitostí v USA. Zároveň se však San Francisco pravidelně umisťuje na předních příčkách žebříčků zkoumajících kvalitu života. Nejnověji získalo titul nejlepšího amerického města pro život bez automobilu.

8. Los Angeles, Spojené státy

Druhý kalifornský zástupce si z průzkumu odnesl medián 9,3. V současnosti je hlavním problémem téměř čtyřmilionové aglomerace rychlý růst ceny nemovitostí. Ten značně převyšuje růst mezd v oblasti a situace se tak průběžně horší.

7. Honolulu, Spojené státy

Také sedmé nejdražší město se nachází ve Spojených státech, jedná se o hlavní město Havaje, které se nachází na ostrově Oahu. Dosáhlo mediánu 9,4 a v kategorii velmi nedostupných míst pro bydlení se nachází již potřinácté, od začátku uvádění žebříčku.

6. Melbourne, Austrálie

Hlavní město australského státu Victoria a druhé největší australské město je jedním z dvojice australských zástupců v desítce nejdražších měst. Za poslední roky rostla cena nemovitostí v Melbourne meziročně dvouciferným tempem, téměř čtyřmilionová metropole si tak vysloužila medián 9,5.

5. San Jose, Spojené státy

Dalším kalifornským městem v Top 10 je San Jose, jež se nachází na jihu Sanfranciského zálivu. Koeficientu 9,6 dosáhlo také kvůli své nejznámější části – Silicon Valley. Ta je domovem největších technologických korporací, vysokými náklady na život je tak město proslulé. Mapa měst s nejdražším bydlenímMapa měst s nejdražším bydlením|E15, repro Google Maps

4. Auckland, Nový Zéland

Největší město Nového Zélandu s 1,6 milionu obyvatel se umístilo na celkové čtvrté příčce. Koeficient mediánu průzkum stanovil na číslo 10, samotný Nový Zéland je podle údajů druhou nejdražší zemí, co se týká nákladů na bydlení. Národní průměrný koeficient má hodnotu 6.

3. Vancouver, Kanada

Třetí největší město v Kanadě se rovněž umístilo na třetí pozici žebříčku. Podle společnosti UBS představuje místní obchod s nemovitostmi největší realitní bublinu na světě s vysokým rizikem propadu cen a ztráty investice. Koeficient dosahuje hodnoty 11,8.

2. Sydney, Austrálie

Nejlidnatější australské město s 4,5 miliony obyvatel se dostalo na druhou příčku, kdy dosáhlo koeficientu 12,2

1. Hongkong, Čína

Zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky a významný obchodní a dopravní uzel se podle výsledků průzkumu dostal na vrchol žebříčku lokací s nedostupnou cenou bydlení. Na první příčce se nachází již sedmým rokem, koeficientem 18,1 zdaleka překonal ostatní města. I přesto, že oproti loňskému roku hodnota o devět desetin klesla. Obzvláště v poslední době se potýká s klesajícím zájmem realitních investorů. Ti se obávají umělého nadhodnocení ceny místních nemovitostí.