To tu ještě nebylo: Antichrápací polštář s elektronickým potlačením ruchů

Vývoj speciálního polštáře s elektronickým potlačením ruchů – chrápání

Vývoj speciálního polštáře s elektronickým potlačením ruchů – chrápání Zdroj: VTM.cz

Zjednodušený princip technologie ANC
2
Fotogalerie

Sluchátka s pokročilým potlačením ruchů (ANC) jsou už dnes ve vyšší třídě samozřejmostí a pomocí přehrávání zvuku s opačnou amplitudou mnohdy i velmi citelně sníží hlasitost ambientního hluku na pozadí. Zatímco cílem sluchátek s ANC je lepší zážitek z poslechu hudby, technologie našla uplatnění ještě u jednoho fenoménu, který – s trochou nadsázky – stojí za nejedním rozvodem. Typickým ruchem, který by bylo vhodně utlumit, je totiž i chrápání.

Zatímco obvyklý silný chrapot dosahuje síly 50-60 dB, přeborníci podle magazínu IEEE Spectrum dosáhnou i více než 100 dB. Spolunocležníka přitom nepříjemně ruší už zvuk o síle 30 dB.

Výzkumníci z Northern Illinois University a čínské Chung Yuan Christian University proto testují speciální antichrápací polštář. Sám o sobě sice chrapot neodstraní, pokud však na něj ulehne nebohá oběť – nechrápající partner, polštář rušivé zvuky spolunocležníka spolehlivě potlačí.

A to nikoliv proto, že by byl tak nadýchaný, ale protože v sobě má sadu mikrofonů, které neustále poslouchají okolní zvuky. Mikroprocesor je zpracuje, detekuje chrapot a otočí amplitudy jeho zvukových vln, čímž se vynulují a oběť nic neuslyší.

Nejedná se o první experiment proti chrápání s ANC, jeho autoři se však domnívají, že je zdaleka nejlepší. Jednoduše proto, že detektor chrápání není nastavený na obvyklý průměr – typické zvukové vlny pro chrapot, ale umí si profilovat tu aktuální. Antichrápací počítač se tedy naučí odstraňovat zvuky konkrétní osoby, díky čemuž může být mnohem úspěšnější než ostatní systémy.

Nutno však podotknout, že se zatím jedná jen o akademický experiment a není vůbec jisté, jestli si něco takového někdy bude moci koupit i běžný smrtelník.

Článek vyšel na serveru VTM >>>