Továrna Tesly by mohla zlevnit baterie pro elektromobily na pětinu

Tesla Model S v továrně v kalifornském Fremontu

Tesla Model S v továrně v kalifornském Fremontu Zdroj: CC BY 2.0: Maurizio Pesce via Flickr

Elektromobily by se mohly v blízké budoucnosti prodávat za stejnou cenu jako běžné vozy. K cíli má automobilky přiblížit obří továrna na baterie, kterou společně chystají Tesla Motors a Panasonic. Ambiciózní plán zní jasně - srazit cenu baterií na 100 dolarů za 1 kWh, tedy zhruba na pětinu současné ceny.

Továrna na baterie se začne stavět letos na zatím blíže nespecifikovaném místě – v úvahu připadá Kalifornie, Nevada, Arizona nebo Texas. Náklady na stavbu by se měly vyšplhat do výše čtyř až pěti miliard. Podle plánů by měla výroba v roce 2020 produkovat ročně 35 GWh bateriových článků a 50 GWh bateriových modulů. Továrna by měla zahájit provoz už v roce 2017.

Velkoobjemová výroba baterií výrazně srazí jejich cenu. V roce 2017 očekává Tesla snížení ceny až o 30 procent. Japonský partner Panasonic, firma s největšími zkušenostmi s výrobou li-ion baterií na světě, ale označuje cíl společníka za „příliš konzervativní“.

V budoucnu by tak baterie mohly cenově spadnout až na 100 dolarů za 1 kWh, což je dlouhodobý cíl Tesla Motors. „Bylo by zklamáním, kdybychom se nedostali na stodolarovou hranici do deseti let,“ uvedl šéf Tesly Elon Musk v nedávném rozhovoru.

Co to znamená pro výrobce elektromobilů? Například cena 24kWh baterie elektromobilu Nissan Leaf by spadla na 2400 dolarů, tedy necelých 50 tisíc korun. Elektromobily by tak v budoucnu mohly cenově konkurovat autům se spalovacím motorem.

Žádná nová technologie není třeba, tvrdí firmy

Snížení ceny baterie a dodržení časové harmonogramu navíc nevyžaduje žádný technologický průlom v konstrukci bateriových článků. „Pro realizaci těchto cílů nepotřebujeme nějaký zásadní průlom v oblasti chemie a vědy o materiálech,“ říká J. B. Straubel, technický ředitel firmy Tesla Motors. Podle něj obě firmy mají technologii už dobře zvládnutou.