Toyota Mirai je sériové auto budoucnosti na palivové články

Toyota Mirai

Toyota Mirai

Zapomeňte na Prius. Toyota se pokouší udělat stejný radikální krok s palivovými články jako před skoro dvaceti lety s hybridním pohonem.

Když přišla v roce 1997 první Toyota Prius, znamenalo to revoluci. Jednalo se totiž o první produkční hybridní auto, které se dokázalo prosadit na trhu. Jenže postupem času se ukázalo, že hybrid není zas tak zelený, jak vypadá. Pro přírodu je totiž výroba (a likvidace) takového auta mnohem náročnější než postavit klasické auto se spalovacím motorem.

Už poměrně dlouhou dobu bylo jasné, že budoucnost leží ve vodíku. Ten je navíc ve vesmíru úplně všude. Bohužel je ale poněkud obtížné ho získat a skladovat k využití pro pohon vozidel. Nicméně Toyota se nebojí a razí novou cestičku s produkční verzí vozu Mirai. Slovo mirai znamená v japonštině budoucnost.

Toyota MiraiToyota Mirai

Toyota Mirai zamíří do prodeje v Japonsku v dubnu 2015 a na Evropu a Spojené státy se dostane v průběhu léta téhož roku. Cena se bude na domácím trhu pohybovat v přepočtu kolem 1,3 milionu korun.

K pohonu vozu slouží elektromotor, který získává energii nikoli z konvenčních akumulátorů, ale z vodíkového palivového článku. Vodík se tankuje do nádrže a elektrochemickou reakcí se uvolňuje elektrická energie a voda. Z výfuku tak vychází jen čistá vodní pára.

Naprosto konvenční sedan ujede na jedno natankování necelých 500 km a doplnění nádrže trvá jen asi pět minut, což je v porovnání s elektromobilem obrovský rozdíl. Nicméně kamenem úrazu je chybějící infrastruktura. Ovšem Toyota prý získala silné partnery, kteří pomohou s budováním sítě.

Toyota MiraiToyota Mirai

Toyota neuvádí dynamické parametry ani výkony, ale dají se očekávat hodnoty zrychlení 0-100 km/h kolem deseti sekund a maximální rychlost omezená na 160 km/h.

Novou Toyotu Mirai na palivové články představuje i sám šéf automobilky Akio Toyoda na přiloženém videu. Musí to být skutečně důležitý produkt, když takhle vystoupil před kameru sám nejvyšší muž automobilky.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz