Trosky ruské sondy nejspíš dopadnou do Tichého oceánu

Vizualizace projektu Fobos-Grunt

Vizualizace projektu Fobos-Grunt

Trosky sondy Fobos-Grunt, která neuspěla v misi k jednomu z měsíců Marsu, zřejmě dopadnou na Zemi v neděli večer. Odborníci z ruské vesmírné agentury Roskosmos podle agentury AFP propočítali, že by se družice měla zřítit v 18:51 SEČ a její trosky by měly dopadnout do Tichého oceánu u chilského pobřeží.

Roskosmos tak upravil páteční předpověď zřícení sondy. Podle ní měl Fobos-Grunt do atmosféry vstoupit o několik hodin později a zaniknout nad Atlantikem v blízkosti Argentiny.

Fobos-Grunt, který podle expertů pro lidi představuje jen velmi malé riziko, váží 14,6 tuny a bude tak jedním z nejtěžších vesmírných aparátů, které kdy dopadly na Zemi. Na povrch naší planety ale sonda podle ruských odborníků nedopadne v jednom kuse. Zbude z ní prý jen asi 20 až 30 částí o hmotnosti do 200 kilogramů. Toxické palivo, které měla sonda použít pro let k Marsu a které zůstalo na palubě, podle odborníků shoří v atmosféře.

Rusko vypustilo Fobos-Grunt v listopadu. Sonda měla doletět k Phobosu, jednomu ze dvou měsíců Marsu. Po startu z Bajkonuru ale Fobos-Grunt nezareagoval na pokyny z řídicího střediska, které ho měly nasměrovat od Země do meziplanetárního prostoru. Fungování aparátu se nepodařilo obnovit a družice od té doby krouží kolem země, zatímco výška jejího letu se pozvolna snižuje.